40 procent meer Brusselse faillissementen door strengere handelsrechter

© Photo News

De eerste helft van het jaar waren in ons land 8,9 procent meer faillissementen dan dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is vooral in Brussel gerealiseerd. Daar gingen 40 procent meer bedrijven op de fles. “De aanslagen spelen hier maar er is meer: een strengere handelsrechter.”

pom

De eerste helft van 2017 gingen in ons land 5.731 bedrijven in faling. Dat zijn er 470 meer dan dezelfde periode vorig jaar of een stijging van 8,9 procent. Daarbij valt op dat Vlaanderen amper bijdraagt tot die stijging: slechts 0,7 procent. In Wallonië is dat 4,9 procent.

Bijna-record in Brussel

In Brussel steeg het aantal faillissement de eerste jaarhelft met 39,7 procent. In absolute cijfers: 1.326 faillissementen. Alleen in 2013 deed het Brussels gewest het nog slechter met 1.346 bedrijven die in faling gingen.

Bij die slechte cijfers denk je meteen aan de aanslagen. En aan de invoering van de zo gecontesteerde voetgangerszone in het centrum. “Dat verklaart enkel de faillissementen in de horeca en de kleinhandel. Maar ook in de bouw, het transport en de garages vielen er zware klappen”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon.

Van den Broele verklaart de Brusselse stijging vooral door de nieuwe mentaliteit van de handelsrechtbank. “Bij handelsrechters heb je twee strekkingen: zoveel als mogelijk bedrijven actief proberen te redden door hen tijdig te wijzen op de problemen. Of: wegsnijden van het rotte vlees om besmetting te voorkomen en daarbij zelfs pro actief op zoek gaan naar zwakke bedrijven. Die mentaliteit haalt het momenteel in Brussel. Maar ook op de handelsrechtbank van Oost-Vlaanderen, waar er trouwens ook meer faillissementen zijn dan elders in Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen