Direct naar artikelinhoud

Ontsnapte Belg (38) eindelijk opgepakt in Rotterdam. Hij stond acht jaar op 'most wanted'-lijst

Ontsnapte Belg (38) eindelijk opgepakt in Rotterdam. Hij stond acht jaar op 'most wanted'-lijst
Beeld ANP/rv

Acht jaar na zijn ontsnapping uit een Belgische gevangenis is in het Nederlandse Rotterdam Mustapha Lahnachi aangehouden. Dat gebeurde door het speciale politieteam FASTNL. De man van 38 stond op een lijst van meestgezochte criminelen, meldt de NOS.

In 2009 was Lahnachi op een gewelddadige manier ontsnapt. Hij moet nog zes jaar gevangenisstraf uitzitten in ons land.

Volgens de Nederlandse politie vluchtte hij naar Nederland en heeft hij daar al die tijd onder een valse naam geleefd. Hij zwierf door het land en kwam in beeld bij de politie toen hij zijn DNA voor een andere zaak moest afgeven.

Gewelddadige ontsnapping

Mustapha Lahnachi ontsnapte in 2009 samen met Hassan Zaïd (37) en Ahmed El Yaagoubi (50) uit de gevangenis van Ittre. Tijdens de ochtendwandeling overmeesterden ze drie cipiers met messen. Omdat ze de cipiers gijzelden, lieten andere cipiers hen vertrekken.

Lahnachi en zijn kompanen probeerden nog een auto te stelen van de bezoekers, maar dat lukte niet. Ze lieten hun gijzelaars achter en vluchtten te voet weg. Eén cipier raakte gewond.

6 jaar cel extra

Er werd meteen een grote klopjacht ingezet op het trio en Zaïd kon snel ingerekend worden. El Yaagoubi bleef nog een jaar onder de radar, maar werd in 2010 opgepakt in Metz.

Zaïd, Yaagoubi en Lahnachi werden veroordeeld tot zes jaar cel voor de misdrijven die ze hadden gepleegd tijdens hun ontsnapping. Van Lahnachi was acht jaar lang geen spoor, tot hij vandaag werd opgepakt in Rotterdam.

De federale politie zal morgen meer uitleg geven over de arrestatie.