© Mph

Raad van State schorst milieuvergunning Antwerp East

De Raad van State heeft de nieuwe milieuvergunning voor de containerterminal in Grobbendonk geschorst. Dat gebeurde na een klacht van buurtbewoner Marc Dieltjens.

Marc Peeters

De milieuvergunning is maar één van de verhaallijnen in de soap rond de containerterminal. In juli 2013 leverde de gemeente Grobbendonk een eerste vergunning af, maar de bestendige deputatie paste die in december 2013 in beroep aan. Na diverse klachten werd de milieuvergunning in juni van vorig jaar door de Raad van State vernietigd. In december leverde de bestendige deputatie een nieuwe en een aangepaste vergunning af, met nog meer vrijheden voor de uitbater.

Geluidsnormen

“Ik ben daartegen opnieuw in beroep gaan”, zegt buurtbewoner Marc Dieltjens die overlast ondervindt. “Om opnieuw de vernietiging te vragen, maar omdat deze procedure wellicht opnieuw een paar jaar aansleept, vroeg ik ook de schorsing. Dat is een veel kortere procedure.”

De Raad van State heeft die schorsing ook bevolen. De Raad vindt onder meer dat de vergunning werd afgeleverd zonder afdoende garanties dat de geluidsnormen opgenomen in de Vlarem II wetgeving kunnen worden gehaald. Volgens Dieltjens heeft het bedrijf dus geen milieuvergunning meer en moeten de diverse overheden optreden.

“Ik ben al met het arrest naar de lokale politie gereden, maar ze wilden het niet in ontvangst nemen De volgende dagen zal ik overtredingen resoluut melden.”

“Strenger dan deputatie”

Volgens burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) liggen de kaarten anders. “Wat mijnheer Dieltjens ook beweert, we zitten nu terug in de situatie van juni vorig jaar. Het bedrijf valt terug op de oorspronkelijke vergunning die destijds door de gemeente werd afgeleverd. Die was naar toegestane arbeidstijden toe alleszins strenger dat die van de bestendige deputatie vorig jaar.”

Na het toekennen van milieuvergunning in december had de burgemeester het bedrijf al een bestuurlijke maatregel opgelegd, die door alle betrokkenen werd aangevochten bij de minister. “Een uitspraak was er nog niet en nu is ook zonder voorwerp de vergunning geschorst”, vermoedt de burgemeester.

“Zich aan de wet houden”

“Voor mij moet de terminal niet dicht”, herhaalt Dieltjens. “Ze moeten zich enkel aan de wet houden. Als ze me uitkopen, is het natuurlijk ook opgelost.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER