Systeem tegen wanbetalingen afgeschaft... wegens te veel wanbetalingen

© jhp

Het gemeentebestuur besliste om het omstreden digitaal i-school inschrijvingssysteem voor de binnenschoolse kinderopvang te schrappen. Het systeem, dat amper drie jaar is ingevoerd, kampt met te veel problemen. “Het aantal wanbetalingen bleef toenemen.”

Joris Herpol

Het digitale inschrijvingssysteem i-school moest in Wemmel voor eens en voor altijd de wanbetalingen van facturen voor binnen- en buitenschoolse opvang ongedaan maken. Ouders moesten op voorhand hun kind inschrijven én op voorhand betalen. Maar het systeem bleek niet gebruiksvriendelijk en in januari vorig jaar gaf schepen Monique Vanderstraeten (WEMMEL, Open VLD) na een vraag van inmiddels overleden gemeenteraadslid Jan Verhasselt (WEMMEL, N-VA) toe dat er een probleem was. Zo betaalden ouders van zo’n negenhonderd schoolkinderen hun factuur voor de opvang niet. Reden: het digitaal inschrijfplatform stond technisch niet op punt. De schepen beloofde beterschap, maar uiteindelijk bleek de firma ook geen pasklare oplossing te vinden en werd de dienst Vrije Tijd en Welzijn (VTW) overspoeld met klachten van ouders.

5.000 herinneringen

Burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL) hakte de knoop in het schepencollege door. “Het kon zo niet blijven duren”, zegt hij. “In drie jaar tijd hebben we zo’n 5.000 herinneringen naar ouders moeten sturen. En er waren veel bezwaren van ouders die het systeem gebruiksonvriendelijk vonden. We hebben met de firma geprobeerd de software aan te passen, maar de wanbetalingen bleven toenemen. En het was net de bedoeling om die weg te werken en tegen te gaan met voorinschrijvingen.”

Het schepencollege besliste daarop om voorinschrijvingen via i-school af te schaffen. Een beslissing die door de gemeenteraad werd goedgekeurd. “Ouders zullen vanaf het nieuwe schooljaar op 1 september 2017 geen voorinschrijvingen voor binnenschoolse opvang moeten doen”, zegt burgemeester Vansteenkiste. “De (digitale) factuur volgt automatisch via registratie door de begeleiders in de scholen. Het boetesysteem wordt afgeschaft, behalve voor wie na 18 uur zijn kind in de opvang gaat afhalen. Die betaalt 12,65 euro per begonnen half uur.”

“Voor de middagopvang (dat door meer dan 97 procent van de 1.800 kinderen in de kleuter- en lagere scholen van Wemmel wordt gebruikt, nvdr.) wordt het systeem omgedraaid. Iedereen krijgt maandelijks een digitale factuur. Wie niet van de middagopvang gebruikmaakt, moet dat bij de start van het schooljaar melden en krijgt geen factuur. Voor de vakantieopvang voor deze zomervakantie moet je wel nog via i-school inschrijven en betalen.”

Het gemeentebestuur hoopt daarmee dat de problemen van de baan zullen zijn, al is dat niet helemaal uitgesloten. “Geen enkel systeem is helemaal waterdicht”,besluit de burgemeester. “Maar we blijven zoeken naar de beste oplossing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen