Roofvogels strijken neer op voetbalveld, en dat zien ze hier graag gebeuren

© fmr

Sinds kort strijken met de regelmaat van de klok roofvogels neer op het voetbalterrein van Kachtem. Het gaat om de West-Vlaamse Roofvogelclub die er een tweede adem gevonden heeft. Op zondag 16 juli kan je de roofvogels van heel dichtbij bekijken.

Frank Meurisse

“Met een roofvogel omgaan is niet zo simpel als het er uitziet”, zegt Rik Hollevoet. Samen met drie gelijkgezinden blies hij de West-Vlaamse Roofvogelclub nieuw leven in. “We tellen een 40-tal leden en tijdens onze bijeenkomsten delen we de kennis. Mensen die interesse hebben in zo'n roofvogel, komen ook vaak langs. Beter is dat ze eerst eens komen kijken en zich dan pas een dier aanschaffen. Want allereerst moet er een band opgebouwd worden tussen vogel en baasje. Daar wordt stapsgewijs aan gewerkt. Met zo'n vogel moet je elke dag bezig zijn. De vogel uiteindelijk laten terugkomen na een vlucht vergt veel energie. Ook dit verloopt stap per stap, telkens met beloningen.”

Onder meer een woestijnbuizerd wordt aangewezen als vogel waar je gemakkelijk mee kan starten. “Er zijn ook moeilijkere soorten. Maar veelal zijn onze vogels met een zender uitgerust. Want mocht het per ongeluk toch gebeuren dat een vogel niet terugkeert, dan kunnen we die opsporen. We hebben er alle belang bij het dier terug te vinden. Want in de natuur vinden ze vaak niet het nodige voedsel.”

Valkerijbeurs

Bij de Kachtemse club ligt de nadruk vooral op het educatieve, er worden ook vogels ingezet voor de jacht, maar dat gebeurt minder in onze kontreien. De werking van de club wordt getoond tijdens hun eerste valkerijbeurs die ze op het voetbalterrein in de Priester Pattynstraat in Kachtem organiseren op zondag 16 juli. “Sinds kort trainen we op dat voetbalveld. We hebben een overeenkomst met de stad en de voetbalclub”, zegt Rik. “Eén keer per maand kunnen we er samen oefenen.”

De West-Vlaamse Roofvogelclub werd eigenlijk overgeheveld uit Zonnebeke. “Het voormalige bestuur besloot er een punt achter te zetten omdat ze te oud werden. Daarop zijn we met een viertal mensen opnieuw begonnen.” Naast de demo's tussen 10 en 18 uur kan je ook diverse standen bezoeken. De toegang kost 5 euro en is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

INFO

www.westvlaamseroofvogelclub.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen