Derde aanval van everzwijnen in Beringen: “Voor ik het besefte, lag dat beest op mij”

Een ontspannend ochtendloopje in de bossen van het Limburgse Koersel-Kapel (Beringen) eindigde voor Veerle Vanhove (47) in een angstaanjagend avontuur: ze werd aangevallen door een everzwijn. Het is al de derde voorbijganger die daar wordt aangevallen door zo’n beest.

rv, rd, poj, rrln

“Toen ik na het lopen op de parking kwam, stond daar een groot everzwijn dat meteen de aanval inzette. Voor ik het besefte, lag dat beest boven op mij”, vertelt ze.

Al derde aanval

Volgens burgemeester Maurice Webers (sp.a) is het al de derde keer dat een everzwijn daar iemand aanvalt. Veerle is wel de enige die gewond is geraakt, aldus Webers. “Bij de vorige twee gevallen waren het schijnaanvallen”.

Toch neemt de burgemeester geen risico en gaf hij maandagavond enkele jagers de machtiging om everzwijnen die te dicht bij mensen komen, af te schieten. “Ik doe dat natuurlijk liever niet, maar de veiligheid van de mensen gaat wel voorop”, aldus Webers.

Volgens de jagers is het opvallend dat de aanvallen gebeuren bij mensen die met hun hond komen wandelen of joggen in het bos. “Enkele everzwijnen zouden jongen hebben en daarom agressief reageren op mensen met honden”, aldus Webers. “Die dieren zijn afgeschoten, maar hun jongen zouden al zelfstandig genoeg zijn om te kunnen overleven.”

“Plaag”

De jagers kregen ook de machtiging om in gebieden waar er niet gejaagd mag worden, te controleren op gevaarlijke everzwijnen. Daar zijn ze ook de komende dagen nog mee bezig. “Dit jaar hebben de jagers al 130 everzwijnen geschoten”, aldus Webers. “We kunnen wel spreken van een plaag.”

De gevaarlijke everzwijnen worden dan wel aangepakt, toch roept de burgemeester hondeneigenaars op om “voorzichtig te zijn als je gaat wandelen in de bossen van Koersel Kapelleke”. “Het blijft een gevaarlijke toestand”.

Uitgebroken gekweekte everzwijnen

De Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), dat ruim twee derde van de Vlaamse jagers vertegenwoordigt, bevestigt de opmars van everzwijnen in Vlaanderen. De beesten migreren uit Duitsland en Nederland, zegt HVV-directeur Geert Van Den Bosch.

Van Den Bosch staat te kijken van de drie aanvallen in Beringen. Het is “absoluut geen normaal gedrag”, stelt hij. Everzwijnen kunnen inderdaad agressief reageren op honden, maar zij zullen bij een confrontatie met mensen eerder vluchtgedrag vertonen.

De verklaring voor het gedrag ligt mogelijk in de aard van de zwijnen die de drie aanvallen uitvoerden: het zouden namelijk geen wilde zwijnen kunnen zijn. Enige tijd geleden werd er in de buurt van Beringen een kweekpark van everzwijnen opgeruimd, aldus Van Den Bosch. Daarbij zouden 15 everzwijnen zijn uitgebroken. Inmiddels zou een aantal van de ontsnapte dieren zijn afgeschoten, maar niet allemaal. Aangezien het gekweekte dieren zijn, vertonen ze mogelijk ander gedrag.

Wat te doen bij een everzwijnaanval?

Wat je zeker niet moet doen bij een confrontatie met een everzwijn is weglopen, zegt de HVV-directeur. Dat leidt juist eerder tot een aanval. Wat een goede reactie is, hangt af van de omgeving. Maar het is altijd een goed idee de hoogte te kiezen, bijvoorbeeld door in een boom te klimmen. Mocht dit geen optie zijn dan kun je proberen stil te blijven staan.

© Dick Demey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen