”Dat hadden we niet verwacht”: deze Gentse opleiding is de beste ter wereld

© DVH

De faculteit Diergeneeskunde van de UGent is de beste van de wereld. Ze staat bovenaan in de prestigieuze ‘ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects’. Een van de redenen voor dat puike resultaat is een onderzoek van de UGent naar het uitsterven van enkele salamandersoorten.

Sander Luyten

Rechten studeer je volgens de ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects het best aan de wereldberoemde Amerikaanse Harvard Law School, wiskunde aan de gerenommeerde Princeton University en geografie aan de legendarische universiteit van het Engelse Oxford. En diergeneeskunde? Gewoon, bij ons, aan de UGent in Merelbeke. Hoe straf is dat?

“Zeer, zeer straf”, zegt een apetrotse professor Frank Gasthuys, al vijf jaar decaan van de gevierde faculteit. “Ik had het helemaal niet verwacht. Dit is niet door het werk van één persoon, maar het resultaat van jarenlang goed teamwerk van vijftig professoren en medewerkers. Deze rangschikking is zeer gerespecteerd en dat onze faculteit nu op één staat, is een unieke prestatie.”

Salamanders

De ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects maakt al sinds begin jaren 2000 een rangschikking van de beste universiteiten wereldwijd, maar nog maar enkele jaren wordt ook een rangschikking gemaakt van de verschillende faculteiten. De plaats op de lijst wordt bepaald door de onder meer de wetenschappelijke output, het aantal publicaties en de behaalde prijzen.

Een van de Gentse publicaties die wereldwijd veel bewondering oogstte, ging over salamanders, vertelt Gasthuys. “Collega An Martel achterhaalde dat wereldwijd salamanders uitstierven door een schimmel waaraan niemand had gedacht. Haar onderzoek werd gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften als Nature en The Lancet. Zeker als dierenarts is het zeer moeilijk daarin iets gepubliceerd te krijgen.”

Verwacht de decaan nu een stormloop van (buitenlandse) studenten op zijn faculteit? “Neen. Het merendeel van onze lessen is nog steeds in het Nederlands en dat is voor veel studenten een drempel. 25 procent van onze studenten komt uit Nederland – daar is wel een toegangsexamen – en we hebben een paar Duitsers en Russen die een taalcursus volgden, maar veel meer zal dat niet worden. We hebben wel veel internationale studenten die al zijn afgestudeerd en bij ons komen specialiseren. De voertaal in het operatiekwartier is Engels.”

Voor volgend jaar heeft de eerste plaats wel één nadeel, zegt de decaan: “We kunnen alleen maar zakken in die lijst. Maar we gaan er alles aan doen om op de eerste plaatse te blijven staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen