© bert foubert

Dronken chauffeur die jonge fietsster in coma reed, vrijgelaten

Een dronken Poolse chauffeur die tijdens het afgelopen weekend een 17-jarig meisje uit Sint-Niklaas van het fietspad maaide in de Bellestraat en vluchtmisdrijf pleegde, is vrijgelaten onder voorwaarden. Zijn slachtoffer ligt nog steeds in coma.

bert foubert

Verschillende getuigen zagen hoe de chauffeur van een blauwe Volvo met Poolse nummerplaat zaterdagochtend rond 2u zwalpend in de Bellestraat reed. De bestuurder kwam uit de richting van De Ster en zette koers naar het centrum van Sint-Niklaas. Op dat moment waren heel wat scholieren via de Bellestraat op de terugweg van de openluchtfuif in Nieuwkerken. Ook Femke S. (17) reed samen met een vriend al fietsend huiswaarts van het feest. Het meisje moest maar twee kilometer rijden naar haar ouderlijke woning in de Callaertstraat. Ze was bijna thuis toen ze werd gegrepen.

“Iedereen zag hoe de ­bestuurder van de Volvo van links naar rechts over de baan ging”, vertelt een getuige uit een van de wagens die achter de zwalpende chauffeur reed. “Op een bepaald moment ging hij helemaal rechts over het fietspad tot in de zachte berm. Daar schepte hij het fietsende meisje op en reed verder. De jongen die naast haar op het fietspad langs de straatkant reed, raakte als bij wonder niet gewond. Het meisje lag roerloos in de berm. We zijn bij haar gebleven tot de ziekenwagen toekwam. Die was er gelukkig snel.”

Enkele ooggetuigen hadden de nummerplaat van de Poolse chauffeur genoteerd en konden die samen met een beschrijving van zijn auto door­geven aan de politie. Die zette meteen weg­versperringen op en kon de gevluchte chauffeur zeer kort daarna al inrekenen.

Zwaar hersentrauma

De man bleek 1,6 promille alcohol in het bloed te hebben. Aanvankelijk ontkende hij de aanrijding, maar de bewijslast tegen hem was enorm. Zijn ­auto was door de klap zwaar beschadigd en aan zijn voorbumper werden stukken van de fiets van het slachtoffer gevonden. Op de plaats van het ongeval zelf werd ook nog de achteruitkijkspiegel van zijn wagen aangetroffen. Hij werd gearresteerd en aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde. De raadkamer liet de chauffeur dinsdag opnieuw vrij onder voorwaarden.

Femke S. lag gisteren nog steeds in coma. “Ze heeft een zwaar hersentrauma opgelopen”, zegt haar mama aangeslagen. “We weten nog niet in welke richting haar toestand zal evolueren. Voor ons is het nu afwachten.”

Het meisje loopt school in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas en zou zondag op kamp vertrokken zijn met de jeugdbeweging. “Normaal halen we haar altijd zelf op na een feestje, maar nu leek het ons een berekend risico te zijn”, vertelt haar moeder. “De Bellestraat is een baan die goed verlicht is en waarlangs nog veel andere scholieren fietsen. De afstand tussen de fuif en ons huis was ook heel kort, maar tegen iets als dit sta je ­gewoonweg machteloos.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER