Kristof Calvo (Groen) over politieke vernieuwing: ‘De sense of urgency mag groter’

Kristof Calvo (Groen) © BelgaImage
Simon Demeulemeester

De commissie Politieke Vernieuwing wil op 12 juli haar werkzaamheden afronden. Kamerlid Kristof Calvo ziet doorbraken, maar mist de grote omwenteling.

1. Zal de commissie met tastbare resultaten komen?

Er zijn enkele doorbraken. Zo wordt een herhaling van Samusocial onmogelijk: private mandaten en vergoedingen worden transparant. En burgers kunnen zelf, zodra 20.000 mensen zich daarachter scharen, een thema op de parlementaire agenda plaatsen. Helaas is er geen akkoord over een volledige decumul. N-VA en Open VLD waren tegen, ondanks de verpletterende maatschappelijke meerderheid ervoor.

2. Wat hoopt u in de laatste week nog binnen te halen?

Er zijn nog drie openstaande vragen. Wordt het nieuwe reglement voor de Kamervoorzitter, dat hij bijvoorbeeld maximaal 1 euro méér mag verdienen dan de premier, meteen van kracht? Komt er niet alleen een lobbyregister voor het parlement maar ook voor de regering, waar de echte macht zit? En zal Kamerleden die advocaat zijn effectief verboden worden om zaken aan te spannen tegen de overheid?

Echte verandering is een kwestie van tijd

3. Kon deze commissie boven de politieke tegenstellingen uitstijgen?

Voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA) deed aardig zijn best, maar het blijft jammer dat de meerderheid vooral een akkoord onder zichzelf wilde sluiten. Hopelijk nemen ze de aanpassingen van de oppositie mee en komen we nog tot een consensus. Het stemt alvast erg positief dat de jonge generatie zo hard op deze spijker klopt. Echte verandering is een kwestie van tijd.

4. Is het onvoldoende doorgedrongen dat hervormingen nodig zijn?

De sense of urgency mag groter. Deze discussie is niet gesloten. Ik hoop dat er niet nog meer schandalen nodig zijn om echt doortastend te gaan veranderen. Er ligt nog genoeg werk op de plank: de afschaffing van de Senaat, en een hervorming van de partijfinanciering en van het kiessysteem.

5. Wat met de kritiek van N-VA-Kamerlid Peter Dedecker: toen Groen regeerde, was het niet beter?

De N-VA zoekt spijkers op laag water en wil een moddergevecht. Daar doen wij niet aan mee. Het is vooral jammer dat ze een jong Kamerlid gebruikt omdat ze zenuwachtig zijn in Antwerpen. Dat wijst erop dat onze oppositie werkt. Mensen weten dat wij al 30 jaar werken aan schone politiek: die decumul voerden wij 30 jaar geleden al in. Wij blijven de hand uitsteken, ook naar de N-VA: laat ons samenwerken om het vertrouwen in de politiek te herstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content