© VRT

Steeds meer jobstudenten werken in “grijze zone”

Almaar meer minderjarige jobstudenten werken in een “grijze zone”: deels met een contract, deels in het zwart. Dat blijkt uit een bevraging bij 4.000 -18-jarigen door de KU Leuven, zo bericht het VRT Journaal maandag. Grijze jobs komen het vaakst voor in de detailhandel en de horeca, en opvallend, ze worden ook het best betaald.

De helft van de minderjarige jobstudenten werkt volledig in het wit, een kwart werkt volledig in het zwart, maar een kwart werkt ook in een grijze zone. “Grijze zones zijn zones waar wel een contract wordt afgesloten en een loonfiche bestaat, maar waar extra uren worden bijbetaald en buiten het contract om worden gepresteerd”, zegt Stef Adriaenssens, professor economische sociologie aan de KU Leuven.

Grijze jobs blijken het vaakst voor te komen in de detailhandel en de horeca. Opmerkelijk is ook dat ze het best betaald worden. Het gemiddeld uurloon voor een jobstudent onder de 18 met een contract bedraagt 7,70 euro, voor wie zonder contract werkt, is dat 6,30 euro. Voor wie in het grijs werkt, is dat echter 8,30 euro per uur. “We denken dat het typisch jobs zijn in een sector waar relatief goed gereguleerd wordt, maar waar ook heel flexibel gewerkt wordt”, aldus professor Adriaenssens. Extra uren worden dan ‘onder de tafel’ bijbetaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer