Politieke peiling in Antwerpen: mogelijk kartel Groen/Sp.a komt in de buurt van N-VA

Een kartel van Groen en Sp.a zou een concrete bedreiging zijn voor de heerschappij van de N-VA in Antwerpen. Dat blijkt uit een peiling die eind mei is gehouden, weliswaar op vraag van Groen maar via betrouwbare methodes en bij 1000 Antwerpenaren.

ph

“Als er vandaag lokale verkiezingen in Antwerpen zouden zijn, en je dus moest kiezen, op welke partij of welk kartel zou je dan stemmen?” Op die vraag antwoordde 33,1 % N-VA en 27,2 % kartel Groen/Sp.a. PvdA bekleedt een verrassende derde plaats met 10 %, daarna volgen Vlaams Belang (8,3%), Open VLD (4,2%), en CD&V (3,7%).

Groen liet dezelfde vraag stellen met de mogelijkheid om op Groen en Sp.a apart te stemmen, én de mogelijkheid om op een open lijst, met kandidaten van buiten de politiek te stemmen. Het zogenaamde ‘kartel-effect’ blijft beperkt tot 1+1 = 2, het geeft dus geen extra boost aan de resultaten voor een links bondgenootschap.

Het onderzoek werd gevoerd bij 1.000 mensen, representatief naar leeftijd, geslacht, diploma en eerder stemgedrag, uit het kiesdistrict Antwerpen. Op de resultaten zit een foutenmarge tot 5,33%.

Maar hoe zit het nu in de praktijk met dat kartel? Tom Meeus en Wouter Van Besien voeren op dit ogenblik namens hun partijen gesprekken over een lijst van ‘bondgenootschap’. Daar worden ook niet-politieke gesprekspartners bij betrokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018