"Campagneleider Trump kreeg 11 miljoen euro van Oekraïense ex-president"

Paul Manafort, de campagneleider van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft tussen 2007 en 2012 in totaal meer dan 11 miljoen euro gekregen van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat moet althans blijken uit een geheim boek met handgeschreven cash betalingen dat Oekraïense speurders hebben gevonden, zo schrijft The New York Times.
2016 Getty Images

Speurders van het Oekraïense Nationale Anticorruptiebureau, opgericht door de huidige machthebbers, troffen de lijst met cash betalingen aan in het voormalige hoofdkwartier van de Partij van de Regio's, in het kader van een onderzoek naar corruptie ten tijden van het presidentschap van de Russisch-gezinde Viktor Janoekovitsj. Janoekovitsj was in de jaren 2000 tweemaal premier en ook president van 2010 tot 2014. De speurders vonden ook twee brandkasten die vol zaten met biljetten van 100 dollar.

Paul Manafort, momenteel campagneleider van Trump, voerde consultancy-opdrachten uit voor de partij van Janoekovitsj. Uit de geheime aantekeningen van de betalingen zou moeten blijken dat Manafort tussen 2007 en 2012 in totaal 12,7 miljoen dollar van de partij kreeg (zo'n 11,3 miljoen euro).

Volgens het anticorruptiebureau waren de betalingen een onderdeel van een illegaal betalingssysteem waarvan een deel van het geld bestemd was voor mensen die bij de organisatie van de verkiezingen betrokken waren.

Manaforts naam duikt ook op in een onderzoek naar een aantal offshore bedrijven, waarvan de inkomsten dienden om het luxeleventje van Janoekovitsj en zijn entourage te financieren. Zo zou Manafort samen met de Russische oligarch Oleg Deripaska, een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin, een deal van 16 miljoen euro ineengebokst hebben.

"Er is geen bewijs en er zal nooit bewijs zijn"

Dat Manafort financiële banden heeft met Rusland en Oekraïne kwam eerder al aan het licht, maar deze nieuwe onthullingen geven volgens The New York Times een beter beeld op zijn manier van werken en hoe hij politiek en business in het geniep met elkaar vermengde.

Het onderzoek van het Nationale Anticorruptiebureau heeft echter nog niet uitgewezen dat Manafort al dat geld ook effectief ontvangen heeft. Maar volgens de onderzoekers moet Manafort in elk geval geweten hebben dat Janoekovitsj en zijn entourage betrokken waren bij corruptie.

"Hij begreep wat er aan de hand was in Oekraïne", vertelde Vitaly Kasko, een voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie in Kiev, aan The New York Times. "Het is onmogelijk te denken dat iemand dit aanschouwde en dacht: alles is in orde."

Manaforts advocaat Richard A. Hibley ontkent in de krant dat Manafort "zulke bedragen" heeft ontvangen, op de hoogte was van corruptie in de kringen van Janoekovitsj of banden had met mensen die betrokken waren bij corruptie. "Er is geen enkel bewijs en we ontkennen dat er ooit bewijs zal zijn", zei Hibley, die het over politiek gekleurde aantijgingen heeft.

Meest gelezen