© ggm

Essersbos: “Veel tijd verloren door niet te luisteren naar natuurverenigingen”

De uitspraak van de Raad van State toont aan dat de natuurverenigingen wel degelijk juridisch gelijk hebben bij hun verzet tegen de uitbreidingsplannen van het transportbedrijf H. Essers. Dat zegt de stand-upcomedian Wouter Deprez, die zich in het dossier achter de natuurverenigingen had geschaard. “Door niet naar de natuurverenigingen te luisteren, is er veel tijd verloren gegaan voor Essers en de Vlaamse overheid”, benadrukt hij ook.

De Raad van State heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van Essers in Genk geschorst. De Vlaamse overheid zou mogelijk onvoldoende rekening hebben gehouden met een eerdere uitbreiding in 2009, die gekoppeld was aan een ‘herstelzone’ voor natuurontwikkeling. Die zone zou door de uitbreiding namelijk worden omgezet in bedrijfsterrein.

Het gaat nog niet om een uitspraak ten gronde van de Raad van State, maar het betekent wel dat Essers voorlopig niet kan beginnen bouwen aan de geplande logistieke hal.

“Het scenario dat nu wordt uitgerold, verloopt eigenlijk zoals de natuurverenigingen het voorspeld hadden. Want zij hadden in hun argumentatie al gewezen op het probleem met de herstelzone”, zegt Deprez. Hij betreurt dan ook dat de Vlaamse overheid daar geen rekening mee had gehouden bij de opstelling van het GRUP. “Zowel het bedrijf als de overheid hebben daardoor zeer veel tijd verloren.”

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) had woensdag in het Vlaams parlement nog impliciet verwezen naar Wouter Deprez. In een antwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Bruno Tobback, liet ze verstaan dat in het dossier een zorgvuldige afweging was gemaakt tussen economische en ecologische belangen, maar dat vooral “een oproep van een BV” voor verzet tegen de uitbreiding had gezorgd.

Deprez heeft die uitspraak van de minister nog niet gehoord, en wil daarop dus nog niet reageren. “Maar de standpunten van de natuurvereniging waren al bekend via de bezwaarschriften en een open brief, voor ik de zaak nog maar kende. Ook was er al een actiecomité. Er was dus wel degelijk al heel uitgebreid verzet voor die BV een oproep deed”, zo klinkt het wel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer