Twee nachten, twee inbraken: vandalen vernielen lokalen basisschool

© wjn

De grote vakantie is voor de directie en leerkrachten van basisschool De Hazelaar in Nederhasselt met een domper begonnen. Maandagnacht werd ingebroken in de lerarenkamer, dinsdagnacht hielden vandalen lelijk huis in vier klaslokalen. “Vooral dat vandalisme doet pijn.”

Wim Jacobs

De kans is groot dat het twee keer om dezelfde daders ging, de politie is een onderzoek gestart. De eerste feiten speelden zich af in de nacht van maandag op dinsdag. De deur naar de lerarenkamer werd brutaal opengebroken.

“Ze hebben de kamer doorzocht en wisten zes iPad's mee te graaien”, zegt Karolien Frederickx, samen met Leen Janssens directeur van De Hazelaar. “Wij hebben 's ochtends meteen de politie verwittigd en hebben de deur laten herstellen.”

Maar daarmee was de kous jammer genoeg nog niet af. In de nacht van dinsdag op woensdag keerden de daders terug. De poetsvrouwen stelden 's ochtends vast dat de deur naar de lerarenkamer opnieuw was opengebroken én dat een glazen inkomdeur was ingegooid met een brandblusapparaat. “Die kerels waren blijkbaar teruggekeerd om hun werk verder te zetten”, zegt Karolien.

Veel schade

De ravage in de vier lokalen is enorm. “Ze hebben gebruikt wat ze hier ter plaatse vonden: van brandblussers naar verfpotten en spuitbussen tot zelfs tubes lijm. De muren, de kasten en de banken moesten eraan geloven.”

De politie van Ninove ging opnieuw ter plaatse, het labo deed gisterennamiddag een uitgebreid sporenonderzoek. “Er zijn bewakingscamera's, maar die hebben ze jammer genoeg kunnen ontwijken.” Bij de tweede inbraak maakten de vandalen ook enkele laptops en een vaste computer buit. “Voor de rest blijft hier eigenlijk nooit iets waardevols achter. Het is duidelijk dat ze hier vooral waren om de boel af te breken.”

En dat doet pijn bij de leerkrachten. “Een leuke, kleurrijke klas maakt het zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen aangenaam werken. Onze mensen steken daarom heel veel tijd en energie in het aankleden van hun lokaal. Jammer dat hun werk op zo'n manier tenietgedaan werd.”

De Ninoofse technische dienst ging gisteren al puin ruimen en de deuren repareren. “Wij hebben ook onze leerkrachten, die eigenlijk al aan hun vakantie begonnen zijn, opgetrommeld om de lokalen te helpen kuisen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen