© Jan Van der Perre

Tieners sliepen 29 keer in Antwerpse cel “uit plaatsgebrek”

In 2016 heeft een minderjarige 29 keer in een Antwerpse politiecel overnacht. In de reguliere jeugdzorg was geen plaats voor hen. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In maart 2015 werd een 17-jarig meisje gedumpt aan het Antwerpse justitiepaleis. De psychiatrische kliniek kon haar niet meer opvangen en omdat er nergens anders plaats was, moest ze een nacht in de politiecel doorbrengen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) pleegden spoedoverleg om zulke misstanden te vermijden.

© WAS

De resultaten blijven voorlopig uit, blijkt uit het jaarrapport van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. In 2016 waren er 29 nachten waarin een minderjarige als noodgreep in een politiecel moest blijven. Een stijging tegenover de voorgaande jaren, stelt het rapport. “Een betreurenswaardige vaststelling”, luidt het.

Structureel plaatstekort

De groep van jongeren die in de cel belanden, is divers. Het gaat niet enkel om psychiatrische patiënten, soms ziet de rechter de cel als enige manier om bijvoorbeeld een minderjarige in de prostitutie een veilige omgeving te bieden. In andere gevallen worden jongeren opgesloten die een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Steeds geldt: zij horen eigenlijk thuis in de jeugdzorg of een gesloten instelling. Maar daar is een structureel plaatstekort.

Het is de eerste keer dat deze cijfers worden gepubliceerd, en dan nog enkel met betrekking tot Antwerpen. De Morgen benadrukt dat het rapport het heeft over 29 nachten, niet jongeren. Vaak belandt eenzelfde jongere meer dan één nacht in de cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER