Direct naar artikelinhoud

Crevits: "Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort"

Crevits zegt dat heel wat gepensioneerde leerkrachten terug voor de klas willen staan.Beeld photo_news

Het deeltijds pensioen kan een oplossing vormen voor het tekort aan leerkrachten in bepaalde vakgebieden. Dat zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). De jongste weken doken onder meer in Bornem verhalen op over leerlingen die bepaalde vakken niet kunnen volgen omdat er geen leerkracht is.

Terugkeren uit pensioen

"Er zijn een pak leerkrachten bereid om terug te keren uit pensioen", zegt Crevits. Gepensioneerde leraren terug voor de klas laten staan kan een oplossing zijn voor het huidige lerarentekort. Het deeltijds pensioen vormt een onderdeel van de pensioenhervorming die federaal minister Daniel Bacquelaine (MR) wil invoeren vanaf 2025. De socialistische vakbond ABVV heeft de nota echter al afgeschoten. Ook het christelijke ACV reageert erg kritisch, maar wil wel onderhandelen.

Centrale vacaturedatabank

Open Vld en N-VA zien een andere oplossing voor het probleem: "Alle leerkrachten in Vlaanderen worden betaald uit dezelfde pot. Waarom is het dan zo moeilijk om alle vacatures centraal te verzamelen?", vraagt Jo De Ro (Open Vld). "Er zijn jongens en meisjes die honderden sollicitatiebrieven hebben geschreven, maar telkens achter het net hebben gevist omdat ze geen correcte informatie vinden. Die mensen moeten honderden websites uipluizen of via via vernemen of er ergens een vacature is."

"Zowel in het officieel als in het gesubsidieerd onderwijs betalen wij alle mensen van de eerste tot de laatste euro", vat Koen Daniëls (N-VA) samen. "Laat ons nu ook zorgen dat alle vissen in dezelfde put zitten."

Universiteit

Crevits laat naar eigen zeggen het initiatief voor een centrale databank aan het parlement. "Maar ik vind het wel van belang dat scholen vrij kunnen kiezen wie ze aanwerven. Dat staat in het regeerakkoord", reageert ze. "Bovendien is het aantal werkloze leerkrachten momenteel bijzonder laag. Om dat op te lossen moeten we onder meer de educatieve master uitrollen, zodat jongeren op de universiteit onmiddellijk voor een traject naar een loopbaan als leerkracht kunnen kiezen."