Na kindermishandeling door verzorgster: twee omstreden kinderdagverblijven moeten onmiddellijk sluiten

Kind en Gezin heeft de vergunning van kinderdagverblijven Kiddy Watch I en II in Antwerpen en Schoten opgeheven. De vergunning was in mei al geschorst. De kinderdagverblijven waren toen in opspraak gekomen omdat een 22-jarige verzorgster er verdacht werd van kindermishandeling en bij een inspectie waren vervolgens nog meer onregelmatigheden aan het licht gekomen. Het plan van aanpak dat de uitbaatster nadien moest opstellen, heeft Kind en Gezin niet kunnen overtuigen.

mtm

De zaak van de kinderverzorgster kwam aan het licht nadat een koppel bij hun baby blauwe plekken had opgemerkt en ongerust naar de uitbaatster van de kinderopvang was gestapt. “Ik heb blauwe plekken gezien op haar gezicht, maar als jonge mama weet ik niet altijd vanwaar die plekken komen”, verklaarde de moeder toen. “Kindjes krijgen voortdurend rode, blauwe plekjes, maar nu was het op haar gezicht en haar beentjes.”

De ouders trokken naar de kinderarts, die aanraadde om contact op te nemen met de crèche om de zaak te laten onderzoeken. “We hebben naar de bewakingsbeelden gekeken. Wat we toen ontdekten, was gewoon verschrikkelijk. Ik snap niet dat zo’n monster met kinderen mag omgaan”, verklaarde Crècheverantwoordelijke Larissa Van Wesemael op dat moment.

De verdachte, de 22-jarige C.F. uit Schoten, werd opgepakt voor verhoor, maar nadien vrijgelaten op voorwaarde dat ze voorlopig geen contact meer zou hebben met kinderen. Het gerechtelijk onderzoek loopt intussen nog.

Nog meer onregelmatigheden

Kind en Gezin liet het agentschap Zorginspectie meteen een bijkomende inspectie uitvoeren bij Kiddy Watch I en II en daarbij kwamen problemen op het vlak van personeelsbeleid, voeding en hygiëne aan het licht waarop eerder al gewezen was. De vergunning van de twee locaties werd daarom geschorst in afwachting van een beter plan van aanpak om alle tekorten weg te werken.

“Helaas kon de organisator Kind en Gezin niet overtuigen van een kwaliteitsvolle opvang op cruciale onderdelen van de werking”, klinkt het donderdag bij Kind en Gezin. De kinderdagverblijven zullen nu definitief moeten sluiten.

“Voor alle kinderen oplossing gevonden”

De ouders die klant waren bij de kinderdagverblijven, zijn na de aanvankelijke schorsing van het kinderdagverblijf al gecontacteerd en voor elk kind werd een oplossing gevonden. Dat zegt het kabinet van schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA), die de feiten nogmaals onaanvaardbaar noemt.

De stad Antwerpen werkt al jaren met een systeem waarbij kinderopvanginitiatieven hun vrije plaatsen kunnen doorgeven, zodat ouders op zoek naar een kinderdagverblijf snel kunnen worden geholpen. Op die manier is ook snel een oplossing gevonden voor ouders die in de problemen kwamen toen de vergunning van kinderdagverblijf Kiddy Watch geschorst werd - een vergunning die nu ook is opgeheven omdat er te weinig uitzicht was op beterschap.

“Bij de schorsing heeft Kind en Gezin deze ouders gemeld dat ze via het contactpunt bij de stad terechtkunnen met hun opvangvraag”, zegt Ait Daoud. “Vanuit de stad vonden we dat onvoldoende en hebben we zelf onmiddellijk een ondersteunende rol opgenomen. We hebben de ouders onmiddellijk gecontacteerd, via de regie kinderopvang, om samen met hen een oplossing te zoeken.”

Ait Daoud benadrukt verder dat “ouders die hun kind naar de opvang brengen op een hoogstaande kwalitatieve zorg moeten kunnen rekenen”. Als de veiligheid en de kwaliteit niet gegarandeerd zijn, is het goed dat het opvanginitiatief gesloten wordt, vindt ze.

De ATV-reportage uit mei

Opgelet: de beelden uit de crèches kunnen als schokkend worden ervaren)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen