"Elk land dat IS wil bestrijden, is onze bondgenoot"

De verspreiding van de radicale islam tegenhouden: dat is volgens Donald Trump zijn "nieuwe benadering". De presidentskandidaat voor de Republikeinen probeert zijn stokkende kiescampagne nieuw leven in te blazen met een nieuwe visie op de buitenlandse politiek.

"Onze nieuwe benadering is de verspreiding van de radicale islam tegenhouden", zei Trump tijdens een toespraak in Ohio. "Alles wat we ondernemen moet daarop zijn toegespitst. Elk land dat het daarmee eens is, zal onze bondgenoot zijn. We kunnen onze vrienden niet altijd kiezen, maar we mogen niet de fout begaan dat we onze vijanden niet zouden herkennen."

"Deze zomer is er om de 84 uur een IS-aanval geweest buiten het oorlogsgebied in het Midden-Oosten", aldus Trump. "Hier in de VS hebben we brutale aanval na brutale aanval gehad. We kunnen niet toelaten dat dit nog eens gebeurt." Als rabiate tegenstander van een strengere Amerikaanse wapenwet had Trump het uiteraard niet over de talloze schietpartijen in de VS die het werk zijn van gewone Amerikaanse burgers.

Naar goede gewoonte haalde Trump ook nog eens stevig uit naar zijn Democratische concurrente Hillary Clinton en naar president Barack Obama, die hij allebei verantwoordelijk acht voor het succes van IS vandaag. Obama had het volgens hem helemaal mis toe hij de VS-troepen uit Irak terugtrok, en daarna beging Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een fout door de NAVO-missie te steunen bij het omverwerpen van het regime van Moe'ammar al-Khaddafi in Libië.

Op het vlak van immigratie wil Trump een grondige screening van alle potentiële immigranten, en wie uit landen komt die het terrorisme verspreiden, komt er helemaal niet meer in als hij het voor het zeggen krijgt. Alleen "zij die onze waarden delen en ons volk respecteren" mogen de VS binnen, vindt Trump. "Ons land heeft al genoeg problemen. Meer problemen hoeven we niet."

Campagne sputtert

Op 85 dagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen begint de motor van de Trump-campagne flink te sputteren. Peilingen geven aan dat hij flink wat aanhang heeft verloren in de zogenoemde "swing states" of "strijdstaten", waar de electorale strijd tussen Republikeinen en Democraten meestal op het scherp van de snee wordt gevoerd en die bepalend zijn voor de uiteindelijke uitslag. Dat heeft mogelijk te maken met een aantal erg controversiële uitspraken die Trump de laatste weken heeft gedaan. 

De controversiële presidentskandidaat krijgt nu ook meer en meer kritiek vanuit de eigen Republikeinse rangen. Hij heeft er alle belang bij om zijn huidige imago van verliezer zo vlug mogelijk van zich af te schudden, wil hij nog een kans maken tegen Hillary Clinton.

Meest gelezen