REACTIES. Greipel boos op vooroverbuigende toeschouwers, Kittel voluit voor groen

Marcel Kittel toonde zich de snelste in de zesde etappe van de Tour de France en kondigde aan nu voluit voor het groen te gaan. Zijn landgenoot André Greipel eindigde derde, legde zich neer bij het meesterschap van Kittel, maar sneerde ook naar de toeschouwers. “Ik ben maar liefst drie keer in contact gekomen met een onoplettende fan”, zei hij voor de camera’s van Sporza.

wic, md, jvh

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be! Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen Ontdek hier alle etappes

Na twee tweede plaatsen (één na de diskwalificatie door Peter Sagan) moest André Greipel donderdag vrede nemen met een derde stek. “Marcel Kittel was gewoon een heel pak sneller”, moest de kopman van Lotto Soudal toegeven. “Marcel reed 10 kilometer per uur sneller. Hij vloog ons echt voorbij. Ik moet de ploeg bedanken omdat ze me zo hard gesteund hebben. Ze geloven in mij en hebben hun werk super gedaan. Helaas zijn er twee sprinters sneller dan ik. Al moet ik wel een beetje tevreden zijn. Ik heb mijn sprint gereden en ben op mijn waarde geklopt.”

Greipel had ook nog een boodschap voor de toeschouwers: “Alsjeblieft: ga niet te ver over de nadars hangen. Ik ben in de laatste vijf kilometer een keer of drie in contact gekomen met een fan. Dat doet pijn. En één keer schoof mijn voorwiel bijna weg. Ik mag van geluk spreken dat ik niet viel. Het was af en toe met de ogen dicht rijden, dus alsjeblief, let op.”

Dat het voor Greipel in zo’n finale niet makkelijk is met voorover hangende toeschouwers en (amateur-) fotografen bewijzen onderstaande beelden:

Sergeant: “Pech gehad in de sprint”

“Hij heeft niets verkeerds gedaan”, zei ploegleider Marc Sergeant van Lotto-Soudal achteraf over zijn Duitse sprinter. “We hebben gewoon pech gehad. Roelandts reed lek op zo’n 18 à 19 kilometer van de streep. Het was al ongelofelijk dat hij nog tot bij Greipel geraakt is, maar door die inspanning kon hij niet meer doen wat hij moest doen. Daar zat vandaag het verschil. Als hij uit de laatste bocht kan komen met André in het wiel, wil ik wel eens zien of Kittel nog terugkomt. Maar zoals de sprint nu verliep, kon die ineens uit het niets komen. Ze zijn aan het sprinten en hij rijdt ze gewoon voorbij.”

Ook Sergeant moest erkennen dat Kittel momenteel heer en meester is. “Hij is fenomenaal sterk, daar zijn geen andere woorden voor. Ik denk dat hij op weg is de sterkste sprinter van de Tour te worden. En wij? Wij moeten eens een keer geen pech hebben, dan lukt het wel.”

Kittel: “Niet bezig met records”

Marcel Kittel (Quick-Step Floors) heeft zijn tweede ritzege beet in de Tour de France, de elfde in zijn carrière. Daarmee komt de 29-jarige Duitser op gelijke hoogte van zijn landgenoot André Greipel. Erik Zabel is de enige Duitser die nog meer Tourritten won (twaalf). “Ik word aan die records voortdurend herinnerd”, verklaarde Kittel. “Maar eerlijk, dat is niet wat als eerste door mijn hoofd gaat. Ik ben bezig met de Tour de France en ritzeges behalen.”

Kittel reed andermaal een sterke sprint, zonder echte leadout. “Ten eerste wil ik zeggen dat ik heel trots ben op de ploeg. Ze deden hun werk uitstekend en dit was een andere sprint dan in Luik. We konden onszelf naar voor brengen op het sleutelmoment en daar ook blijven. Op het eind moest ik zelf wel mijn weg zoeken, was het een beetje freestylen, maar ik koos het goede wiel, dat van Démare.”

Démare koos voor het gaatje rechts van de baan, Kittel zocht de ruimte links op. “Op 250 meter moest ik zelf gaan en dat liep wel goed. Ik had goed gekeken, zag mijn concurrenten en ging van ver aan. Ik voel me goed op dit moment, sterk. Een echte leadout was er niet, maar in een sprint gaat het niet alleen om de kracht van het team, maar ook om intelligent koersen, op het juiste moment het goede wiel pakken. Dat is vaak het verschil tussen een goede en slechte sprint en nu lukt het me blijkbaar allemaal. Ik kom van heel ver, maar dat kan alleen maar lukken als je de goede conditie te pakken hebt en ik ben heel blij dat ik me sterk voel en met vertrouwen kan koersen.”

Kittel werd ook gevraagd wat hij van het beroep van Sagan vond tegen de beslissing van de jury die hem dinsdag uit koers zette. “Tja, veel kan en wil ik daar niet over kwijt. Er zijn mensen voor en tegen die beslissing, maar ze is wel genomen. Als in het voetbal de scheidsrechter een kaart trekt, moet je dat ook aanvaarden. Ik wil me vooral concentreren op mijn Tour de France.”

Kittel telt nu 143 punten in de strijd om de groene trui en staat tweede in het klassement, leider Arnaud Démare heeft er 170. “In de eerste plaats ben ik bezig met ritzeges, dat groen is nog iets veraf. Maar ik ga niet beweren dat ik er helemaal niet mee bezig ben. Het belangrijkste is winnen en dan pak je ook punten. Ik zal ook punten proberen te nemen aan de tussensprinten en dan zien we wel waar dat me brengt over anderhalve week. Het is nog behoorlijk ver.” .

Ploegmaten delen in vreugde van Kittel

Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) deelde mee in de vreugde van zijn Duitse ploegmaat. “Dit is alweer een mooie zege van Marcel”, verklaarde de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. “Hoeveel overwinningen hebben we al met de ploeg? Ik kan het niet meer bijhouden en het zijn nooit geen kermiskoersen of zo, maar altijd wedstrijden van hoog niveau. Vijf ritten in de Giro, nu twee in de Tour, dan de klassiekers. Dit was al een heel mooi jaar.”

Gilbert kan het goed vinden met Kittel. “Hij is een groot kampioen en ook heel dankbaar. Hij spreekt heel veel met ons. We hebben veel meetings voor en na de koers, gewoon om te zeggen of het goed was of niet. Hij is altijd constructief, dat geeft ook vertrouwen voor de rest van de ploeg. Of hij voor groen moet gaan? Dat gaat vanzelf als hij zo blijft sprinten.”

Julien Vermote sleurde andermaal kilometers op kop om de vluchters terug te grijpen. “Het was een lastig dagje vandaag”, reageerde Vermote. “Het was een lange rit. Het was heel warm en de koers duurt dan echt wel lang. Die hitte voel je in de benen en het slaat op je lichaam. We hebben ook van die speciale koelvesten, maar ik had ze nog niet aan. Vorig jaar hebben we die al gebruikt en ook op het WK in Qatar, maar in deze Tour droeg ik ze nog niet. Dit is de eerste dag dat het echt heet is en ik wacht nog een beetje af.”

Kittel evenaart Greipel en nadert tot op één zege van Zabel

Kittel pakte in Troyes al zijn elfde ritzege in de Ronde van Frankrijk. Hij komt zo naast André Greipel op de tweede plaats in het lijstje van Duitsers met de meeste ritzeges. De kans dat Erik Zabel aan het einde van deze Tour nog alleen recordhouder is, lijkt klein. Kittel en Greipel staan slechts één trapje lager.

Duitse etappewinnaars in de Tour de France:

12 zeges: Erik Zabel (1995/2 etappes,1996/2, 1997/3, 2000/1, 2001/3, 2002/1)

11 zeges: André Greipel (2011, 2012/3, 2013, 2014, 2015/4, 2016/1), Marcel Kittel (2013/4, 2014/4, 2016/1, 2017/2)

8 zeges: Rudi Altig (1962/3, 1964/1, 1966/3, 1969/1)

7 zeges: Jan Ullrich (1996/1, 1997/2, 1998/3 ,2003/1)

6 zeges: Dietrich Thurau (1977/5, 1979/1)

5 zeges: Tony Martin (2011, 2013, 2014/2, 2015)

3 zeges: Olaf Ludwig (1990, 1992, 1993)

2 zeges: Stefan Schumacher (2008/2), Jens Voigt (2001, 2006), Rolf Gölz (1987, 1988), Klaus-Peter Thaler (1977, 1978), Rolf Wolfshohl (1967, 1970), Otto Weckerling (1937, 1938), Erich Bautz (1937/2)

1 zege: Simon Geschke (2015), Heinrich Haussler (2009), Marcus Burghardt (2008), Linus Gerdemann (2007), Matthias Kessler (2006), Marcel Wüst (2000), Jens Heppner (1998), Willi Oberbeck (1938), Heinz Wengler (1937) en Kurt Stöpel (1932).

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer