© AFP

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Pokémon Go viert eerste verjaardag. Komt er nog wel een tweede?

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Pokémon Go op de wereld werd gedropt. Even leek het of die wereld daar niet goed van was. Amper een week na de lancering van het spel zag je overal op straat groepjes mensen opduiken die, starend naar hun smartphone, koortsachtig op zoek waren naar monsters die alleen op hun schermpje bestaan. Soms kon je ze zelfs ’s nachts tussen de struiken zien kruipen. Na één gekke zomer lijkt dat fenomeen definitief weggeëbd. Is Pokémon Go dan dood? “De hype is voorbij, maar wereldwijd zijn er nog altijd miljoenen spelers en blijft het geld binnenstromen.”

Geert Neyt

Pokémon Go kende een ongeziene blitzstart. Een week na de lancering op 6 juli 2016 hadden al miljoenen mensen de app gedownload. “De piek van de hype werd al na enkele weken in augustus bereikt met 100 miljoen actieve spelers”, zegt Kenny Vermeulen, die de eerste Belgische Facebookpagina van Pokémon Go oprichtte.

“Het was een waanzinnige periode”, zegt hij. “Ik zal nooit vergeten hoe ik met vrienden om 2 uur ’s nachts ging jagen in het Gentse Citadelpark. Als er eentje dan de naam schreeuwde van een gespotte pokemon stoven we wel met honderd tegelijk door de bosjes. Heerlijke herinneringen.”

Het mooiste wat ik meemaakte was het evenement in de Antwerpse zoo. Anderhalf uur lang waren daar 16.000 enthousiaste “trainers” in de weer. Om de haverklap viel het overbelaste netwerk uit. Zoveel volk had nog geen enkel Pokémon Go-event op de been gebracht en ook voor de zoo was het de drukste dag ooit.”

Bizarre hype

De hele zomer hield de hype aan en nam soms bizarre vormen aan. In een Nederlands kustdorp werden de duinen vertrappeld toen 16.000 fans op een evenement afkwamen. Toen Unizo in de Antwerpse Kammenstraat Pokémon Go- lokaas uitzette, daagde zoveel volk op dat de straat moest worden afgesloten. Slimme commerçanten verkochten ondertussen pokemon-ijs en gaven kortingen op mobiele opladers.

Maar niet iedereen was opgezet met de rage. Sommige cafés hingen een plakkaatje buiten “Geen Pokémon Go”. Op begraafplaatsen waar een figuurtje zich verscholen hield, werden spelers aangemaand asjeblief de rust niet te verstoren. In Lillo moest de frequentie van het aantal zeldzame Pokémon beperkt worden op vraag van het Antwerpse stadsbestuur.En hoeveel auto’s, fietsen en voetgangers tegen elkaar botsten omdat ze gefocust waren op hun Pokémon zullen we nooit weten.

Goudmijn

Ondertussen is Pokémon Go al meer dan 750 miljoen keer gedownload, meldt de gespecialiseerde site Apptopia.

“Op het toppunt van de hype waren wereldwijd 100 miljoen spelers actief”, zeg Kenny Vermeulen. “Een jaar later is dat gezakt naar 60 miljoen, wat nog altijd gigantisch veel is in vergelijking met andere mobiele spelletjes. Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat Pokémon Go het meest succesvolle mobiele spel ooit is.” Voor België zijn geen cijfers bekend.

De app blijkt ook een ware goudmijn voor Niantic. Het spel is gratis maar je kan allerlei hulpmiddelen bijkopen zoals pokécoins om beter te kunnen spelen. “Tienduizend dollar per minuut is de som die Niantic daarmee nog altijd binnenhaalt”, aldus Kenny Vermeulen.

De jaaropbrengst van het spel voor Niantic bedraagt 1,2 miljard dollar, waarvan 950 miljoen dollar alleen al in het eerste halfjaar werd opgehaald.

© AFP

Spinner?

Kenny Vermeulen zelf is al lang gestopt met Pokémon Go. “Het aantrekkelijke aan het spel vond ik het samen met vrienden buiten op pad gaan. Toen zij een voor een afhaakten, vond ik er niet veel meer aan.”

Hij vindt wel dat Niantic op een slimme manier omgaat met het succes. “In het begin was het bedrijf duidelijk overrompeld door de plotse enorme populariteit van het spel. Toen moesten ze zich noodgedwongen bezighouden met het oplossen van allerlei problemen. Maar later hebben ze op de juiste momenten updates gedaan zoals het introduceren van een tachtigtal nieuwe pokemon en een nieuwe manier van battlen in groep. Dat houdt de fans bij de les. Als ze die strategie verder aanhouden, kan Pokémon Go nog een tijd mee. Ik zie alvast nog geen nieuwe spelletjestrends opduiken die het spel kunnen vervangen. Het zal zeker niet de spinner zijn. Wie zal daar tegen het einde van de zomer nog mee spelen?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER