© photo news

12 Belgische militairen mogen Congo niet verlaten “omdat ze over gevoelige informatie over Congolese overheid beschikken”

Twaalf Belgische militairen die gestationeerd zijn in Congo, kunnen voorlopig niet naar ons land terugkeren. Volgens sommige bronnen komt dat omdat ze over “gevoelige informatie” over de Congolese overheid beschikken, volgens Defensie wachten de militairen echter gewoon op een diplomatieke “clearance”.

mtm, pom

“Twaalf Belgische militairen mogen Congo niet verlaten omdat ze beschikken over gevoelige informatie over de Congolese overheid”, zo meldde RTL donderdagavond. Toen onze redactie contact met hem opnam, bevestigde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) het nieuws. Hij wilde verder geen commentaar geven om de veiligheid van de soldaten te waarborgen.

Bij Defensie zelf klinkt echter dat er “weinig of niets aan de hand is”. In april zette Congo de militaire samenwerking met België stop. Onze militairen - en hun infrastructuur - moesten het land verlaten. Maar dat materieel moet nog naar België teruggebracht worden. Daarom staat er een C-130 klaar in Brazzaville. Dat toestel heeft een diplomatieke “clearance” nodig van president Kabila om te mogen vertrekken. Maar Kabila weigert die te voorlopig geven. “Zolang die clearance er niet is, moeten de Belgische militairen ter plaatse blijven om het materieel te bewaken”, aldus de woordvoerder van Defensie.

“Het is een vervelende situatie voor de militairen. Het is voor hen ook vakantie en nu kunnen ze niet terug naar hun kinderen”, aldus Defensie nog.

Kritiek Reynders

De beslissing om de samenwerking stop te zetten kwam er in april, een week nadat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kritiek had geuit op de benoeming van Bruno Tshibala als premier. De vorige keer dat de samenwerking werd stopgezet was in 1997 nadat Laurent-Désiré Kabila aan de macht kwam. Ze werd hersteld kort nadat de huidige president Joseph Kabila (de zoon van Laurent-Désiré) aan de macht kwam in 2001.

Snelle interventieteams

De samenwerking draaide vooral rond de opleiding van militairen. Het Belgische leger heeft twee snelle interventieteams opgeleid die begin 2010 werden ingezet tegen de opstand van Enyele, in de Evenaarsprovincie, en tegen de rebellen van M23 in Noord-Kivu in 2012 en 2013.

Minister Reynders had gezegd dat de benoeming van Tshibala afwijkt van de letter en de geest van het Oudejaarsakkoord over de transitie naar de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo. De minister riep op tot de opheffing van de beperkingen van rechten en vrijheden en stelde dat België met zijn internationale partners zal overleggen over de relaties met Congo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer