Belg wil niet werken tot 67, daar moeten we iets op vinden

De Belg wil niet werken tot zijn 67e. Dat leert een studie van Securex, specialist personeelsbeleid. Securex ondervroeg 1.671 Belgische werknemers. Toch zijn er verschillen: wie zijn werk graag doet of het zinvol vindt, is bereid om tot zijn 60e te werken; wie alleen maar werkt omdat hij moet, wil maar tot 56 werken. Maar niemand is dus bereid om tot zijn 67e te werken, al wordt dat de nieuwe pensioenleeftijd. Volgens Securex is er maar één oplossing: ervoor zorgen dat mensen graag werken.
Reporters

Wat is de sleutel om iemand langer aan het werk te houden? Het blijkt motivatie. HR-specialist Securex ondervroeg een representatief staal van 1.671 Belgische werknemers, en leerde daaruit dat wie zijn baan leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt, bereid is om vier jaar langer te werken dan wie dat niet vindt. Deze wat heet 'autonoom gemotiveerde' werknemers willen tot hun 60e werken. 

Daarnaast heb je werknemers die alleen werken omdat het moet (van zichzelf of anderen). Zij zijn niet autonoom gemotiveerd. Deze groep wil maar werken tot 56. Zij zijn ook vaker langdurig afwezig: 22% is 21 dagen of meer afwezig, versus 10% bij de anderen. Zorgwekkend volgens Securex is dat deze groep groter wordt: de Belgen werken almaar meer omdat ze moeten, niet omdat ze willen.

Langer ‘moeten’ werken zal… niet werken

Wat is het probleem, zou je kunnen denken. Als de overheid oplegt dat we tot 67 moeten werken, dan is dat maar zo. Maar zo werkt het niet, weet Hermina Van Coillie van Securex: “Moeten wekt altijd tegenstand op. Met de loutere verplichting om langer te werken, gaan we er niet komen. Mensen melden zich dan ziek of krijgen een burn-out. Dat zien we nu al. Het enige wat echt werkt, is werknemers motiveren.” Dat zal een cultuuromslag vergen bij de overheid, want volgens Van Coillie zet die nog te veel in op het ‘moet-verhaal’.

Anja Van den Broeck, professor management en motivatiepsychologie aan de KU Leuven, is dezelfde mening toegedaan: “Deze resultaten zijn pittig. Ze zijn een keerpunt in het debat: van moeten naar willen. In plaats van te dreigen met allerlei maatregelen, nodigen ze ons uit na te denken over de vraag ‘Hoe kunnen we werknemers langer 'willen' laten werken?’”

Het ABC van de motivatie

Motivatie dus, willen werken omdat je dat zelf – autonoom – graag doet of minstens zinvol vindt. Hermina Van Coillie ziet veel heil in de aanpak volgens het ABC-model: “De A van autonomie, B van belongingness of verbondenheid met de job, organisatie en collega’s, en C van competenties of werken volgens je talenten. Elke maatregel die deze factoren verhoogt, zal ertoe leiden dat werknemers langer aan het werk willen én kunnen blijven.”

Meest gelezen