“Minister lekt ‘geheime’ legerinfo”

© rr

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ligt onder vuur omdat hij een “geheim” legerdocument over de strijd tegen terreurorganisatie ISIS publiek maakte. “Een inbreuk op de wet”, meent Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Ook binnen Defensie kijken ze vreemd op. “Als er geheim op staat, móét het geheim blijven.”

Werner Rommers

Vandeput toonde het bewuste document tijdens een publiek toegankelijke uiteenzetting in het parlement over de Belgische deelname aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Onderaan het document staat duidelijk te lezen dat het om een geheim document gaat, met vermelding van de bewuste wet die de geheimhouding van overheidsdocumenten regelt.

“De presentatie vermeldt ook nog informatie afkomstig van de Verenigde Staten, opnieuw met de vermelding secret”, aldus Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die van “geklungel met geclassificeerde informatie” spreekt.

© rr

“Vandeput – die zelden informatie wil delen – is anders de eerste om de oppositie ervan te beschuldigen dat we door onze vragen naar meer transparantie de veiligheid van onze troepen in gevaar zouden brengen”, aldus nog De Vriendt. Hij beklemtoont dat er binnen het leger zeer strenge regels bestaan over hoe er met geheime documenten moet worden omgegaan.

Dat bevestigen bronnen bij Defensie: “Als je die als militair overtreedt, riskeer je strenge sancties, mogelijk zelfs strafrechtelijk. Als er ‘vertrouwelijk, ‘geheim’ of ‘zeer geheim’ op staat, moét het document dat ook blijven, ongeacht je eigen mening of inschatting. Na verloop van tijd kan het geheime karakter van een document vervallen, maar daar gaat een strikt en duidelijk beslissingsproces aan vooraf, én in dat geval moet de vermelding ‘geheim” ook van het document worden gehaald. Anders zou op de duur niemand nog weten wat hij geheim of niet geheim moet houden.”

“Alle info was bekend”

Defensieminister Steven Vandeput maakt zich echter weinig zorgen: “op het vrijgegeven document – met daarop onder meer een simpele inhoudstafel – staat werkelijk niets wat al niet bekend was. Dat is vooraf ook gecontroleerd: alle informatie op de bewuste dia is al ooit eerder in het parlement meegedeeld. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken”, beklemtoont zijn kabinet.

Waarom de classificatie ‘geheim’ dan niet werd verwijderd, is onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen