Direct naar artikelinhoud
G20-top

Rellen houden aan in Hamburg: bijna 200 agenten gewond

Rellen houden aan in Hamburg: bijna 200 agenten gewond
Beeld AFP

De politie van Hamburg heeft als gevolg van het aanhoudende geweld in de marge van de G20-top in de stad versterking gevraagd aan politiekorpsen uit andere Duitse deelstaten. Dat is nodig omwille van "de vele misdaden, die tegelijkertijd plaatsvinden", zo stelt een woordvoerder van de Hamburgse politie vandaag. Hij gaf niet mee hoeveel extra agenten er opgetrommeld worden. Meerdere deelstaten hebben reeds toegezegd.

Duitsland had ongeveer 19.000 politieagenten vrijgemaakt om de orde te handhaven in de marge van de top van de meest geïndustrialiseerde landen ter wereld. Hoewel ze tanks, helikopters, boten en waterkanonnen ter beschikking hebben, zijn er sinds gisteren zware rellen losgebarsten op verschillende plaatsen in de stad.

Er zijn onder meer al sit-ins gehouden om het verkeer te blokkeren, auto's in brand gestoken en gebouwen beschadigd. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegde vanochtend zelfs een event in het stadscentrum af omwille van veiligheidsredenen.

De betogers verhinderden de Amerikaanse First Lady Melania Trump om deel te nemen aan het programma voor de echtgenoten en echtgenotes van de wereldleiders. "Wij hebben van de politie nog geen veiligheidsupdate ontvangen dat we onze residentie mogen verlaten", zo verklaarde een woordvoerster van de echtgenote van president Donald Trump aan het Duitse persbureau dpa.

Rellen houden aan in Hamburg: bijna 200 agenten gewond
Beeld EPA

Bijna 200 agenten gewond

Bij de rellen raakten al 196 agenten gewond. Volgens het korps in de Noord-Duitse stad is niemand zwaargewond. Het is niet duidelijk hoeveel demonstranten letsel hebben opgelopen. Volgens de Hamburgse brandweer hebben de actievoerders eigen hulpverleners die gewonden verzorgen zodat de lokale autoriteiten geen kijk hebben op aantallen.

Er zijn 29 mensen opgepakt, van wie er vijftien in hechtenis zijn genomen. Bovendien wordt de grootste manifestatie pas morgen verwacht. Dan zouden zo'n 100.000 mensen opdagen om te protesteren tegen de G20.

Bijna 200 agenten gewond
Beeld EPA

Vanuit de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg zijn al zowat 200 politiemensen onderweg naar Hamburg, zei een woorvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat. Van de 800 reeds ontplooide agenten zijn er 23 gewond geraakt.

Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein en Beieren sturen ook elk 200 bijkomende agenten. Ook Nedersaksen zorgt voor versterking maar die is in de communicatie niet becijferd.

Bijna 200 agenten gewond
Beeld AP

Bij de gewonden zijn twee piloten van een politiehelikopter. Gisteren werd er in hun ogen geschenen met een laser, waardoor ze niet meer verder konden vliegen. 

De politie hield de deelnemers aan de mars Welcome to Hell (Welkom in de Hel) gisterenavond tegen, omdat zo'n duizend demonstranten hun gezichten hadden bedekt. Die betogers bekogelden agenten daarop met flessen en andere voorwerpen, zei de politie.

Brandstichting

De organisatoren van de protestmars van gisteren melden dat er toen tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt. Kort voor middernacht werd de mars beëindigd. Volgens de politie vonden er aan het begin van de nacht op diverse plekken in de stad nog vernielingen en brandstichtingen plaats, maar werd het rond 01.00 uur rustiger in de stad.

Brandstichting
Beeld REUTERS

"Er is geen rechtvaardiging voor gewelddadig protest en ik ben ervan overtuigd dat de politie er alles aan zal doen om protesten te stoppen", zei bondskanselier Angela Merkel woensdag in een interview in de krant Zeit. "Wie geweld gebruikt, verloochent de democratie." Regeringswoordvoerder Steffen Seibert reageerde gisterenavond op de rellen met een herhaling van de uitspraken van Merkel.

'Wie geweld gebruikt, verloochent de democratie'
Bondskanselier Merkel

Buitenproportioneel

De organisatoren van de protestmars beschuldigden de politie van buitenproportioneel optreden. Volgens hen trad de politie al op voordat de demonstranten de kans kregen hun gezichtsbedekking af te doen.