Gezocht: de letters A, B en O

© foto’s; rr

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Geen paniek: u leest vandaag ‘Het Nieuwsld’ of ‘De Gentenr’, maar niet omdat onze letters op zijn. Ook in tal van bedrijfslogo’s, etalages van winkels en berichten op sociale media verdwenen plots de letters A, B en 0. ‘Schuldige’ blijkt het Rode Kruis te zijn, dat met deze gigantische verdwijntruc nieuwe bloeddonoren zoekt.

Kristof Simoens

Missing Type, zo heet de campagne die in 21 landen van start is gegaan. Mensen drinken plots ‘Cc-Cl’, vliegtuigen landen op ‘russels irprt’ en de Britse premier woont even in ‘Dwning Street’.

Door systematisch de letters A, B en O te schrappen, willen het Rode Kruis en een reeks andere ‘bloedinstellingen’ de aandacht vestigen op het ­tekort aan die bloedgroepen. “Wereldwijd krijgen elke ­seconde drie mensen een bloedtransfusie. Toch merken we dat er in vergelijking met tien jaar geleden 28 procent minder nieuwe donoren zijn”, zegt An Luyten van Rode Kruis-Vlaanderen.

Bloed is nochtans over de ­hele wereld van levensbelang voor heel wat patiënten – of ze nu het slachtoffer zijn van een ongeval, complicaties hebben tijdens een operatie of bevalling, dan wel bloed nodig hebben voor een kankerbehandeling. “Hun leven ligt in de handen van bloed­donoren. Slechts drie procent van de Belgische bevolking geeft bloed, terwijl 70 procent ooit bloed nodig heeft. We hebben dus veel nieuwe A’s, B’s en O’s nodig. Zeker nu, want in de zomer zijn veel donoren op reis, terwijl we wel evenveel bloed nodig hebben.”

1 zakje bloed = 3 levens redden

Voor dit jaar alleen al is het Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar 38.000 nieuwe ­donoren om de bloedvoorraad op peil te houden. Om die te overhalen, vond het Rode Kruis in ons land 95 bedrijven bereid om hun schouders onder de campagne te zetten. Vandaar de soms vreemde ­logo’s die in het straatbeeld verschenen of de opmerkelijke voorpagina van uw krant.

“Dat zo veel bedrijven en organisaties zo enthousiast meewerken, is hartverwarmend en du jamais vu in Vlaanderen”, aldus nog An Luyten.

Wereldwijd wordt 54 procent van al het gedoneerde bloed gebruikt om medische aandoeningen en bloedziektes te ­behandelen, 33 procent ­tijdens operaties, 5 procent na geboortes en de rest voor ­andere doeleinden zoals na verkeersongevallen. Elke bloedgift wordt opgesplitst in rode bloedcellen, plasma en plaatjes. Eén zakje bloed kan drie mensen redden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen