Het schandaal rond Samusocial breidt uit: van bedorven voedselhulp tot een driedaags seminarie in een luxevilla

© Belga

Uit een inspectieverslag blijkt dat tonnen voedselhulp stonden te bederven bij de daklozenorganisatie Samusocial. Het beheer van voedsel zou zo ondermaats zijn dat de Voedselbank de organisatie schrapte van haar lijst. Dat bericht de krant De Morgen vrijdag. De organisatie vond echter wel de tijd om elk jaar een reisje te organiseren voor haar werknemers. Officieel onder het mom van ‘seminaries’, maar ook daar worden vragen bij gesteld.

nkdr

Het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB) wilde in mei 2014 nagaan wat er was gebeurd met de leveringen van een Europees voedselprogramma en trof in de loodsen van Samusocial grote overschotten aan. Het ging om tienduizenden blikken fruit op siroop, gepelde tomaten, tonijn en maïsolie die twee jaar lang onaangeroerd waren gebleven. Van verscheidene producten was de houdbaarheidsdatum verstreken.

Blijkt dat Samusocial ook de maandelijkse leveringen van de Voedselbank Brussel-Brabant vaak niet kwam ophalen. “We hebben hun aansluiting bij de Voedselbank uiteindelijk geschrapt”, zegt Tony Michiels, gedelegeerd bestuurder van Voedselbank Brussel-Brabant, in de krant.

3.000 euro voor een weekend

De Waalse krant Sudpresse bericht vandaag dat de topvrouw van Samusocial, Pascale Peraïta, in mei 2015 een seminarie organiseerde in een luxevilla in De Haan. Die zou voor een weekendje al 3.000 euro kosten. De villa was uitgerust met een sauna en een binnenzwembad met uitzicht op de tuin.

Officieel ging het om een jaarlijks seminarie voor een deel van het personeel, zo vertelt een bron dichtbij het dossier aan Sudpresse. In 2013 kwam al eenzelfde reisje naar Alicante aan het licht, dat de organisatie zo’n 4.600 euro kostte. Over dat reisje zou Yvan Mayeur achteraf zeggen dat “telkens de goedkoopste bestemmingen gekozen werden” en dat ze “niet meer dan 150 euro per persoon kostten.”

Volgens de bron van Sudpresse is die praktijk nooit veranderd, en hij of zij twijfelt ook sterk aan de educatieve aard van de seminaries.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen