Brussel schrapt 40 procent mandaten en beperkt zitpenning op 75 euro

© Photo News

Brussel schrapt veertig procent van de mandaten en zal haar bestuursstructuren met 20 procent afslanken. Dat heeft de toekomstige Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) bekendgemaakt. De beslissing komt na de schandalen rond Samusocial, de daklozenwerking waarvoor de vorige burgemeester Yvan Mayeur (PS) zich rijkelijk liet vergoeden. Door dat schandaal moest hij vier weken zijn sjerp afgeven.

pom/yc

Momenteel zitten er 800 mensen in raden van bestuur van Brusselse instellingen. Dat moet naar 474. Of een daling met 40 procent. Dat kan door een vereenvoudiging van de bestuursapparaten. Heel concreet gaf Close het voorbeeld van Brussels Expo. Momenteel wordt die geleid door drie bestuursapparaten. In de toekomst is dat er maar één meer. Zo worden straks alle Brusselse instellingen - ziekenhuizen, onderwijs en cultuur - afgeslankt. Voor de duidelijkheid: niemand verliest zijn job. Dit gaat enkel over leden van de raad van bestuur.

Maximum twaalf

Er komt ook een beperking van het aantal leden in de raden van bestuur. Er mogen er nog maximum twaalf zijn. Twee daarvan moeten onafhankelijken zijn. Enkel wie drie jaar geen politieke functie had en niet op een verkiezingslijst stond, mag zich hiervoor kandidaat stellen.

De zitpenningen worden geplafonneerd op 75 euro. Wie meer dan de helft van de vergaderingen mist, verliest zijn zitje.

Heel de operatie zal een besparing opleveren van 700.000 euro.

Tijd voor toekomst

“Met deze maatregelen stellen we ons in lijn met de voorschriften die minister-president Rudi Vervoort opstelde”, zei Close nog. “Brussel is hard geraakt door de schandalen. Maar nu is het moment om weer vooruit te kijken, naar een nieuwe toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen