Dierenasiel lijdt onder lastercampagne: "Dit kost ons veel geld"

© mvn

Een aantal dierenvrienden heeft een klacht aan hun broek van Blauw Kruis Brugge. Het dierenasiel wordt al een tijdje wantoestanden verweten. Onterecht, volgens voorzitter Johan Schoutteet. “Maar zo zijn we wel twee derden van de sponsoring kwijt.”

Koen Theuns

Dieren die slecht verzorgd worden, gezonde dieren die geëuthanaseerd worden en dat zelfs zonder verdoving: al een aantal jaar klagen een aantal ex-vrijwilligers en -medewerkers over de manier waarop dierenasiel Blauw Kruis Brugge te werk gaat. Via de sociale media, krantenartikels en andere media. En daar wil voorzitter van het asiel Johan Schoutteet nu paal en perk aan stellen.

“Omdat wat men ons verwijt gewoon niet klopt. Dat kunnen we ook bewijzen”, zegt hij. “Er bestond zelfs een Facebookpagina ‘Het Echte Blauwe Kruis’, met daarop allemaal valse beschuldigingen. Wie op Facebook zocht naar het Blauw Kruis, kwam zelfs eerder op die pagina uit dan op de onze. En ondertussen gelooft iedereen die beweringen. En met resultaat: ondertussen is onze sponsoring met liefst twee derden afgenomen.”

"Recht in onze schoenen"

Ciska Cortvriendt, voormalig vrijwilligster in het asiel, is een van de dierenvrienden die een brief van de politie in de bus kreeg, een klacht wegens laster en eerroof ten nadele van het Blauw Kruis. “Ik moet me volgende week aanmelden voor verhoor”, zegt ze. “Ik heb weet van nog vier personen die hetzelfde moeten doen. Maar voor mij geen probleem, hoor. We staan recht in onze schoenen. Het asiel kan misschien bewijzen dat hun inkomsten gedaald zijn, wij hebben bewijzen voor alle verklaringen die we gedaan hebben.”

Het Blauwe Kruis stuurde, naar aanleiding van een reeks klachten, eerder dit jaar nog zijn strategie bij. Zo worden wilde katten niet langer geëuthanaseerd. “Daar zijn we onmiddellijk mee gestopt. Alleen in het geval van ondraaglijk lijden wordt nog euthanasie toegepast”, zegt Schoutteet. “Wilde katten die nu worden binnen gebracht, worden gecastreerd en teruggeplaatst. Maar ook dat leidt ondertussen tot klachten. Want mensen die overlast ondervinden, zien die katten natuurlijk niet graag terugkeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen