Big Jump? Die maak je, voor je eigen gezondheid, best niet hier

© Jean-Pierre Swirko

In Aalst kan je morgen zondag deelnemen aan de Big Jump voor properder Denderwater, maar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) raadt dit af. “Wie een slok water binnenkrijgt, riskeert huidirritaties en diarree.”

Leen De Smedt

Het is een nobel doel van De Aalsterse Klimaatkoepel (DAK) en Natuurpunt Aalst: ijveren voor een properdere Dender door met een Big Jump massaal aandacht te vragen voor proper water. Toch wordt eveneens vanuit milieuhoek kritiek geuit op het evenement.

“Tegenover 25 jaar geleden is de vooruitgang van de kwaliteit van het Denderwater spectaculair”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op basis van een rapport uit 2014. “Toch zijn er nog veel inspanningen nodig om de verontreiniging en verstoring verder terug te dringen. Vooral de stikstofconcentraties en in nog sterkere mate de fosforconcentraties, wijken af van de normen. Ondanks de toestand die in principe sterk verbeterd is, raden wij dus absoluut af om in de Dender te springen. De zwemwaterkwaliteit is hier niet getest en je weet niet wat er zich op de waterbodem bevindt. Er zijn stoffen in aanwezig die irritatie aan huid en ogen kunnen veroorzaken en wie een slok binnenkrijgt, kan darmklachten en diarree ondervinden. Het is positief dat er aandacht wordt gevraagd voor proper water, maar dit doen door in de Dender te springen, is een verkeerd signaal.”

Eenmalig

Toch zal de Big Jump plaatsvinden, verzekeren de organisatoren. Plaats van afspraak is de Dwarsligger ter hoogte van Netwerk aan de Houtkaai om 15 uur. Om 15.45 uur is er een demonstratie door de Belgisch kampioene waterballet. “Dit is natuurlijk een eenmalige activiteit die symbool staat voor onze bezorgdheid over het water”, zegt Rik De Baere van Natuurpunt. “We vragen niet alleen proper water, maar ook een actieplan om in meer groen langs de Denderoevers te voorzien. Dit is inderdaad geen zwemwater, maar het gezondheidsrisico is zeer beperkt, zeker als onze voorschriften gevolgd worden, zoals zo veel mogelijk met het hoofd boven water zwemmen, enzovoort. Wij voorzien ookin begeleiding en de brandweer en het Rode Kruis zijn aanwezig. Met de Big Jump hopen we te sensibiliseren opdat er ooit structureel in de Dender gezwommen kan worden, maar ook wij raden af om naast de Big Jump in de Dender te springen. Daar dragen wij ook geen verantwoordelijkheid in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen