© AP

2.000 Nieuw-Zeelanders onwel na drinken verontreinigd water

Zowat 2.000 mensen hebben in de Nieuw-Zeelandse regio Hawke’s Bay buikgriep opgelopen nadat ze verontreinigd kraanwater hadden gedronken. Het is de eerste keer dat dat op een dergelijke grote schaal is gebeurd in het land, zegt de Nieuw-Zeelandse premier John Key. 22 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, onder wie twee op intensieve verzorging.

Volgens de lokale gezondheidsautoriteiten is het water mogelijk verontreinigd geraakt door uitwerpselen van dieren die in de waterreserves zijn terechtgekomen. De eerste testen wijzen de bacterie campylobacter als boosdoener aan. Inwoners van de regio wordt gevraagd om kraanwater te laten koken voor het te gebruiken.

De lokale autoriteiten hebben hun fout al toegegeven en zich publiekelijk verontschuldigd, omdat ze niet in hun missie geslaagd zijn om burgers van drinkbaar water te voorzien. “Wij zijn een grootschalig onderzoek gestart om de precieze oorzaak van de verontreiniging te bepalen en te verzekeren dat zoiets nooit meer kan gebeuren”, luidt het.

Omdat ook veel leerlingen en leraars zijn getroffen door de bacterie, zijn alle scholen in de regio noodgedwongen gesloten. Ze blijven nog zeker tot donderdag dicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer