Twee jaar geleden verdween Congolese groep in illegaliteit, nu speelt bandleider elke dag op de Gentse Feesten

© DVH

In juli 2015 verdwenen ­zeven van de negen leden van de Congolese groep Tout Puissant Kimvuka nog voor ze ook maar één noot van hun geplande concerten hadden gespeeld. Bandleider Ewing Sima (30) keerde terug naar Congo maar moest daar na bedreigingen de benen nemen. Vandaag is hij erkend vluchteling en tijdens de komende Feesten tien dagen lang host bij ­Kapow, een creatieve plek vlak bij de Sleepstraat.

Annelies Rutten

De verdwijning van de muzikanten van Tout Puissant Kimvuka was groot nieuws in 2015. De Congolese band rond Ewing Sima was al vaker in België geweest en zou nu enkele concerten spelen op de Zomer van Antwerpen en op de Gentse Feesten. Maar nog voor ze één noot hadden gespeeld, gingen zeven muzikanten ervandoor. Ewing ­Sima wist van niets. “Plots waren ze weg. Ik was in shock. En vreselijk teleurgesteld.”

Samen met zijn tweelingbroer speelde Sima nog twee concerten in het Baudelopark. Ze gaven de verdwijningen aan bij de politie, gingen naar Frankrijk om zelf de verdwenen bandleden te zoeken, maar vonden ze niet en keerden naar Congo terug. Bij zijn aankomst werd ­Sima gearresteerd. “Omdat ik mij als muzikant niet wilde ­laten gebruiken voor regeringsdoeleinden, had ik al een moeilijke relatie met de overheid”, vertelt hij. “De verdwijning van mijn groep was genoeg reden om mij op te pakken.”

Graag in België

Met hulp van vrienden kon hij ontsnappen en de wijk nemen naar Congo-Brazzaville. Van daar vluchtte hij met valse papieren naar Frankrijk, waar hij politiek asiel vroeg. Vorig jaar werd hij erkend als vluchteling. Hij bleef in Frankrijk wonen, in Evreuil in Normandië, en werkt als pakjesbezorger.

Tijdens de Gentse Feesten is Ewing Sima tien dagen lang host op de Kapowse Feesten, een tiendaags festivalletje bij Kapow, een kunstcollectief dat huist in een voormalig loodsencomplex van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen van de Stad in Huidevetterken, vlak bij de Sleepstraat. Sima nodigt er elke dag muzikanten uit om samen muziek te maken, zoals ­Lady Linn op vrijdag 14 juli en een groep Congolese muzikanten op een Soirée Congolaise op dinsdag 18 juli. Hij kijkt er enorm naar uit, zegt hij. “Ik ben zeer graag in Gent, zeker met de Gentse Feesten. De sfeer is hier geweldig. J’adore la fête.”

Waar zijn vroegere bandleden intussen uithangen, weet hij niet precies. “Ik weet dat ze gezond zijn. Ik denk dat ze ook in Frankrijk wonen. Meer hoef ik niet te weten. Ze waren voor mij als familie. Hun vlucht blijft toch een beetje als verraad aanvoelen.”

Geen van de zeven verdwenen muzikanten zou zijn erkend als politiek vluchteling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen