© Nico Meens

Gulden Humor voor Liveke

Op voordracht van de commissie 'Laureaat Gulden Humor 2016' heeft het bestuur besloten de Orde van ‘de Gulden Humor’ dit jaar uit te reiken aan Limburgse Verenigingen voor Karnavals Evenementen, Liveke. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 26 november 2016 in Stein. De organisatie is in handen van De Steinder Bök die hun 7 x 11 jarig jubileum vieren.

nico meens

De Orde van de Gulden Humor is de hoogste Limburgse Carnavalsorde, die door de ‘Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge’ wordt uitgereikt aan een persoon of groep van personen, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de ‘Vastelaovend’, die een ruime bekendheid geniet in de provincie Limburg en niet uit puur commercieel oogpunt betrokken is bij de Vastelaovend als zodanig.

De federatie van Belgisch Limburgse carnavalsverenigingen werd in 1972 opgericht en kreeg de naam LIVEKE, voluit Limburgse Vereniging voor Karnavals Evenementen. Liveke stelt zich tot doel de carnavalsgebruiken in de provincie Belgisch Limburg te beschermen en de wildgroei van carnavalsverenigingen tegen te gaan. Ook zet Liveke zich in tegen de sterke commercialisering van voornamelijk muziek (Hollandse carnavalsschlagers) van maatschappijen, wagens en groepen.

Inmiddels zijn verenigingen uit Hasselt, Genk, Maaseik, Sint-Truiden, Borgloon, Tongeren, Voeren, Lanaken, Bree, Hamont, Zonhoven, Lummen, Bilzen, Diepenbeek lid van deze federatie en volgen zij de vastgestelde erecode van LIVEKE. Zij zijn sinds 1979 aangesloten bij de NEG (Närrische Europaische Gemeinschaft).

Op carnavalsgebied is Belgisch Limburg dé toonaangevende provincie in Vlaanderen en LIVEKE beschouwt het als één van haar hoofdopdrachten om de Limburgse verenigingen te laten samenwerken en er over te waken dat bij haar verenigingen de Neder-Rijnlandse tradities gevolgd worden en bewaard blijven. Hoogtepunten voor LIVEKE zijn de Verbroederingsdag en de uitreiking van de Bronsgroene Leeuw. Naast de onderlinge samenwerking van haar leden, acht LIVEKE ook de regionale samenwerking met Nederlands Limburgse verenigingen belangrijk. Ook organiseert LIVEKE het jaarlijks Carnavalissima, de Belgische uitvoering van het LVK. (het liedjesfestival voor carnavalsschlagers).

NM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer