Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

Irak roept overwinning uit op IS in Mosoel

Irak roept overwinning uit op IS in Mosoel
Beeld AFP

Het Iraakse leger heeft de stad Mosoel, in het noorden van Irak, bevrijd uit handen van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft eerste minister Haidar al-Abadi meegedeeld. "Een overwinning", klinkt het.

"De opperbevelhebber van de strijdkrachten Haider al-Abadi is in de bevrijde stad Mosul gearriveerd en feliciteert de heldhaftige soldaten en het Iraakse volk met deze grote overwinning", aldus de verklaring van de premier. De acht maanden durende strijd heeft vele duizenden doden gekost. Bijna een miljoen burgers zijn op de vlucht. Grote delen van de stad liggen in puin.

De strijd concentreerde zich de laatste dagen op een smalle strook van de oude stad op de westoever van de Tigris. In deze enclave van minder dan een vierkante kilometer verschansten de laatste IS-strijders zich. Ze gebruikte de duizenden in hun huizen en kelders opgesloten burgers als menselijk schild en zetten sluipschutters en vrouwelijke zelfmoordterroristen in. Mosoel mag dan de laatste grote stad zijn die IS in Irak nog deels in handen had, toch heeft de groep nog de controle over afgelegen en dun bevolkte gebieden langs de grens met Syrië. Ook in dat land verliest de terreurgroep gestaag terrein.

Mosoel was van cruciaal belang

Mosoel is na de hoofdstad Bagdad een van de grootste steden van Irak. Het is de hoofdstad van de olierijke provincie Nineveh en ligt circa 400 kilometer ten noordwesten van Bagdad.

Het is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi's, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen vonden een thuis in de stad.

De Iraakse premier Haider al-Abadi (r.) komt zijn troepen feliciteren.Beeld REUTERS

Al jarenlang gaan de inwoners van de stad gebukt onder geweld en terreur. Na de val van het regime van Saddam Hoessein in 2003 zochten tal van medestanders van de verdreven dictator er hun toevlucht. Veel van deze mensen sloten zich aan bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) om te strijden tegen de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

In juni 2014 wisten strijders van IS Mosoel in handen te krijgen. Vanuit de stad riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit voor delen van Irak en buurland Syrië.

Vanuit Mosoel riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit voor delen van Irak en buurland Syrië

Voor de verovering van de stad door IS telde Mosoel circa 2 miljoen inwoners. In oktober vorig jaar begonnen het Iraakse leger en zijn bondgenoten een militaire operatie om de stad te bevrijden. Volgens schattingen van hulporganisaties en andere bronnen hebben sindsdien 900.000 mensen de stad verlaten. Ook zijn duizenden doden gevallen. Volgens de Verenigde Naties kost de wederopbouw van de stad circa 1 miljard euro.

Een militair voertuig van het Iraakse leger in Mosoel.Beeld AFP