Minister Kris Peeters niet akkoord met harde aanpak Bart De Wever: “Dit kan niet”

© BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever sprak onlangs harde taal over probleemjongeren in zijn stad. “Ik heb eerlijk gezegd geen zin in excuses voor geweld tegen politieagenten”, zei hij hier onder andere over. Kandidaat-burgemeester van Antwerpen Kris Peeters (CD&V) laat nu aan VTM Nieuws weten dat hij niet akkoord gaat met de harde aanpak van De Wever. “Zeggen dat je geen excuses aanvaardt, kan niet.”

evg

Hangjongeren zijn de afgelopen weken een reëel probleem in het Antwerpse. Zo zijn er automobilisten die ‘tol’ moeten betalen om door de straat te rijden, kinderen die verplicht worden om te vechten, vrouwen die slachtoffer worden van seksuele agressie en jongeren die eieren of potten currysaus naar voorbijgangers gooien.

Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt het normaal dat de politie hard optreedt tegen die jongeren. “Wij hebben de heel zachte methode toegepast. Maar als dat niet helpt, moet je met zwaardere middelen komen,” aldus De Wever. “Ik heb eerlijk gezegd geen zin in excuses voor geweld tegen politieagenten.”

Enkel bestraffen lost niets op

Minister Peeters is eveneens van mening dat zo’n gedrag onaanvaardbaar is. “We moeten dat uiteraard bestraffen. Er zijn echter positieve voorbeelden uit andere periodes om dergelijke problemen aan te pakken. In 2010 in Deurne waren er problemen in enkele wijken met jongeren. Men heeft die jongeren toen uiteraard gestraft, maar is nadien met hen in dialoog gegaan. Zo moet het. Jongeren die inzien dat ze fout zijn, moet je verder meenemen in een positief traject. In Deurne is het toen gelukt, laat ons dan nu in andere wijken hetzelfde doen. Zeggen dat je geen excuses aanvaardt, kan niet.”

Lees ook: Bart De Wever na jongerenterreur in Antwerpen-Noord: “Ik aanvaard excuses jongeren niet”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen