© AP

Russische atlete vreest voor haar leven: “Als er mij iets zou overkomen, dan is dat geen toeval”

De Russische atlete Yuliya Stepanova heeft maandag verklaard dat ze vreest voor haar leven nadat haar account voor het ADAMS-systeem (het administratie- en managementsysteem) van het Wereldantidopingagentschap (WADA) werd gehackt. Stepanova lag als klokkenluidster aan de basis van de onthullingen over het dopingschandaal in de Russische atletiek.

De 800m-loopster verblijft momenteel ondergedoken in de Verenigde Staten met haar echtgenoot, voormalig medewerker bij het Russisch antidopingagentschap. “Als er iets met ons gebeurt, dan moeten jullie weten dat het geen ongeluk is”, zei Stepanova aan enkele internationale media. “Het is voor ons duidelijk dat als iemand ons iets wil aandoen, ze daar waarschijnlijk in zullen slagen.”

“Iemand heeft op illegale wijze het ADAMS-wachtwoord van Stepanova bemachtigd”, liet het WADA maandag in een statement weten. “Die onbekende persoon heeft dus toegang gehad tot haar profiel.” Het WADA zit verveeld met de zaak, omdat op het profiel aanwijzingen te vinden zijn over de verblijfplaats van Stepanova.

Stepanova is momenteel niet aanwezig op de Olympische Spelen in Rio. Hoewel ze van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) als één van slechts twee Russische atleten het licht op groen had gekregen om deel te nemen, werd ze omwille van haar positieve dopingtest uit 2013 van de Spelen geweerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen