Direct naar artikelinhoud
werk

Peeters wil 'thuisblijftaks': oudere werknemers mogen niet zomaar op non-actief gezet worden

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil een taks invoeren voor werkgevers die ouder personeel met een deel van hun loon thuis laten blijven, zoals de Nationale Bank doet. "Want dat is een verkeerd signaal."

Bijna vierhonderd oudere werknemers van de Nationale Bank kunnen de komende drie jaar hun werk vervroegd stopzetten met behoud van 45 tot 60 procent van hun brutoloon. Dat zijn directie en vakbonden overeengekomen. De doelgroep bestaat vooral uit 58- tot 60-jarigen. De Nationale Bank verwacht dat een honderdtal bedienden op het aanbod zullen ingaan.

"Ik durf te zeggen dat ik even hardop heb gevloekt toen ik het nieuws over dat akkoord vernam", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ik vind dit een verkeerd signaal. Wij proberen de mensen net langer te laten werken. Dan moeten we zulke regelingen ontmoedigen."

En dus komt Peeters met een 'thuisblijftaks' op de proppen. "Zoals dat bij brugpensioenen gebeurt. In dat geval moeten werkgevers een bijdrage betalen aan de RSZ. Mijn voorstel is dat werkgevers die aan hun personeel zeggen dat ze niet meer moeten werken, maar wel doorbetaald worden, een soortgelijke bijdrage betalen."

'Wat de Nationale Bank doet, gaat in tegen het principe dat iedereen net langer moet werken'
Kris Peeters, minister van Werk (CD&V)

Peeters wil zijn idee binnenkort met zijn collega-ministers bespreken. Hij heeft alvast de zegen van Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad. "Dat de minister van Werk iéts onderneemt, valt alleen maar toe te juichen", zegt hij. "Als de sociale partners niet met een oplossing op de proppen komen, moet de regering wel iets uit de hoed toveren. Of dat dan een taks moet zijn, is natuurlijk een andere vraag. Zo'n belasting kan alleen maar werken als bedrijven het voelen. Ik las al ergens een bedrag van 50 euro per maand, per werknemer: dat zal niet volstaan."

"Dat bedrag klopt ook niet", zegt Kris Peeters. "We moeten de berekeningen nog maken, maar als er ooit een thuisblijftaks komt, zullen de bedragen veel hoger liggen."

'Immoreel'

De bank ING België besliste eerder al om 1.500 werknemers thuis te laten met gedeeltelijk behoud van hun loon. Dat nu ook de Nationale Bank tientallen personeelsleden betaald thuis wil laten blijven, ligt volgens Jan Denys extra moeilijk.

"De staat heeft 50 procent van de aandelen van de Nationale Bank in handen. Je kunt zeggen: de privé is de privé, maar hier krijgt de overheid blijkbaar haar eigen instelling niet in de pas."

Peeters: "Binnen de regering is de minister van Financiën bevoegd voor het reilen en zeilen van de Nationale Bank. Als minister van Werk is mijn standpunt duidelijk: dit gaat in tegen het principe van langer werken en het is immoreel om die mensen zo vroeg af te schrijven."