E411 blijft zeker tot middag afgesloten in Recogne, provinciaal rampenplan afgekondigd

© BELGA

De E411-snelweg ter hoogte van Recogne is maandagochtend nog altijd afgesloten, en blijft dat zeker tot maandagmiddag en waarschijnlijk nog later. Omstreeks 5 uur maandagochtend heeft de Luxemburgse gouverneur Olivier Schmitz het provinciaal rampenplan in Luxemburg afgekondigd.

“De situatie is onder controle dankzij de efficiënte actie van de reddingsdiensten”, aldus Schmitz. “Er kwamen geen giftige dampen vrij. Het opruimen van de vaten is maandagochtend vroeg begonnen. Deze operatie zal verschillende uren duren, omdat het achtergebleven product gevaarlijk is.”

Zeker tot maandagmiddag blijft de E411 afgesloten. Het karkas van de verhakkelde vrachtwagen en verschillende brokstukken moeten nog opgeruimd worden, vult Xavier Derenne, hoofd communicatie van het Luxemburgse crisiscentrum, aan. Ook de middenberm is gedeeltelijk vernield. “We zullen beter kunnen nagaan wat de schade is zodra de vrachtwagen is weggehaald.”

“Alle weggebruikers die de provincie willen doorkruisen, moeten de N4 nemen”, zegt Schmitz. “Op de spoorweglijn tussen Bertrix en Libramont rijden ook geen treinen zolang de opruimwerken bezig zijn.”

Het rampenplan werd afgekondigd “vanwege de mobiliteitsproblemen en om de gemeente Libramont af te lossen, die sinds zondag 14 uur aan de slag zijn”, aldus nog de gouverneur.

De brandweer werd bijgestaan door de civiele bescherming bij het blussen van de brand. “In mijn functie moet ik geen politieke uitspraken doen”, zegt Derenne. “Iedereen begrijpt dat de civiele bescherming pas veel later ter plaatse was gekomen als ze geen kazerne in Libramont had.” Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is van plan vier van de zes kazernes van de civiele bescherming, waaronder die van Libramont, te sluiten.

De vrachtwagen met Duitse nummerplaat reed in de richting van Luxemburg-Namen toen die ter hoogte van Recogne de middenberm raakte, kantelde en vuur vatte. De chauffeur raakte lichtgewond en werd naar het ziekenhuis van Libramont gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen