© BELGA

“Premier Michel kan voortrekkersrol spelen en nu kernwapens uit Kleine Brogel weghalen”

De Verenigde Naties keurden vandaag een verdrag goed waarin het gebruik, het dreigen met het gebruik, het ontwikkelen, de productie, de aanwerving, het stockeren en het vervoeren van nucleaire wapens verboden wordt. “Dit is hét ideale moment voor premier Michel om een voortrekkersrol te spelen in de strijd rondom nucleaire wapens en de wereld iets veiliger te maken.”

mige

“Een belangrijk verdrag”, zo noemt het CNAPD, de Belgische coalitie tegen nucleaire wapens, het verdrag dat maandag ondertekend werd in New York. “Het verbiedt nucleaire wapens, maar dat wil niet zeggen dat de hele wereld meteen van alle nucleaire wapens ontmanteld dient te worden. Wel dat er eindelijk actie ondernomen moet worden, iets wat nu nog veel te veel genegeerd wordt”, aldus het CNAPD.

“Landen zoals België, die kernwapens voor anderen opslaan, kunnen nu een voortrekkersrol spelen. Premier Michel kan de wereld positief helpen beïnvloeden of hij kan ervoor kiezen om het internationale recht te negeren en door te zetten door de nucleaire wapens in Kleine Brogel te laten liggen.”

“We hebben een voortrekkersrol gespeeld als land op andere humanitaire vlakken, waarom zou dit dan niet kunnen? België moet zorgen dat de nucleaire wapens uit Kleine Brogel verdwijnen, in plaats van te kijken of de nieuwe versies van de voormalige F-16’s de wapens kunnen dragen en bespreken hoe de opgeslagen wapens tegen 2020 vernieuw kunnen worden”, besluit het CNAPD.

In 2014 beweerde Hans Kristensen, een Amerikaanse specialist in Amerikaanse nucleaire bewapening, dat er een twintigtal kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel opgeslagen zouden liggen, maar dat is nooit officieel bevestigd. In totaal zouden er in heel Europa verspreid zo’n 183 Amerikaanse kernwapens opgeslagen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer