Direct naar artikelinhoud

'Verbijsterde' Froome: "Dat ik Aru doelbewust hinderde? Wat een gekke beschuldiging. Zoiets zou ik nooit doen"

'Verbijsterde' Froome: "Dat ik Aru doelbewust hinderde? Wat een gekke beschuldiging. Zoiets zou ik nooit doen"
Beeld rv

Geletruidrager Chris Froome (Sky) diepte zondag in de loodzware negende rit van de Tour de France zijn voorsprong op zijn concurrenten verder uit. Toch blikte de 32-jarige Brit vandaag, op de eerste rustdag, met gemengde gevoelens terug op de bewogen etappe. "Ik ben tevreden over mijn prestatie, maar de valpartijen van gisteren lieten me verbijsterd", aldus Froome.

Tijdens de negende rit kwamen meerdere renners zwaar ten val. Een van hen was Geraint Thomas, ploegmaat en knecht van Froome. De 31-jarige renner uit Wales ging in de afdaling van de Col de la Biche tegen het asfalt en moest de Tour verlaten met een sleutelbeenbreuk. "Zijn opgave is een serieuze dreun voor ons team", zei Froome. "Geraint zou vermoedelijk met een knappe tweede plek in de algemene stand de rustdag zijn ingegaan, en hij had in het vervolg van de Ronde nog een nuttige helper voor mij kunnen zijn. We gaan hem missen en hopen vooral dat hij snel herstelt."

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Richie Porte (BMC), een van de uitdagers van Froome voor eindwinst, moest na een zware crash een kruis maken over de Tour. De 32-jarige Australiër knalde in de afdaling van de Mont du Chat hard tegen een rotswand, en liep een bekken- en sleutelbeenbreuk op. "De beelden van de crash van Richie waren verschrikkelijk", gaf Froome toe. "Ik stond met mijn mond vol tanden toen ik ze na de rit zag. Hij heeft zware blessures opgelopen, maar ik ben opgelucht dat het niet nog erger was. Ik hoop dat hij snel weer de oude is."

Twitter bericht wordt geladen...

Na afloop van de etappe op zondag ging ook de plotse versnelling van Fabio Aru veelvuldig over de tong, toen die op de beklimming van de Mont du Chat leek te willen profiteren van materiaalpech van Froome. "Ik denk dat er in het peloton een ongeschreven wet heerst dat er niet voluit mag gekoerst worden als de leider een of ander probleem heeft", verklaarde Froome over het incident. "Ik ben mijn concurrenten dus dankbaar dat ze geen voordeel gehaald hebben uit de situatie. Beweren sommigen dat ik nadien Aru doelbewust hinderde? Wat een gekke beschuldiging. Ik zou zoiets nooit doen, en bood hem onmiddellijk mijn excuses aan."

Twitter bericht wordt geladen...

"We staan er goed voor om de gele trui te verdedigen", blikte Froome tot slot vooruit op de rest van de Tour. "Ons team heeft de goede vorm beet, ook al moeten we met een man minder verder. Ik ben tevreden over de eerste week, en deze rustdag kwam welgekomen. De zware etappes van afgelopen weekend hebben hun tol geëist."

Dinsdag herneemt de Tour met een vlakke rit van 178 kilometer tussen Périgueux en Bergerac.

'Verbijsterde' Froome: "Dat ik Aru doelbewust hinderde? Wat een gekke beschuldiging. Zoiets zou ik nooit doen"
Beeld photo_news