Direct naar artikelinhoud
Klimaatopwarming

100 bedrijven verantwoordelijk voor 71% van wereldwijde uitstoot

Klimaatactivisten voeren een ludieke actie bij een boorplatform van oliemagnaat Shell, Washington 2015.Beeld REUTERS

Net een honderdtal  fossiele-brandstofproducenten hebben meer dan 70% van de uitstoot van broeikasgassen op hun conto sinds de oprichting van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) in 1988. Dat meldt the Guardian op basis van een nieuwe studie.

Het 'Carbon Majors Report' toont aan dat het merendeel van de wereldwijde uitstoot in industrie sinds 1988 kan worden teruggevoerd op 25 private of staatsgeleide ondernemingen. Ook is de historische uitstoot van deze producenten groot genoeg voor een significante bijdrage aan de opwarming van het klimaat.

"Een relatief klein aandeel van de producenten van fossiele brandstoffen heeft de sleutel in handen tot systemische veranderingen in koolstofemissie", zegt Pedro Faria, technisch directeur bij de non-profit organisatie CDP.

Koolstofemissie op grote schaal wordt gewoonlijk gemeten op nationaal niveau, terwijl deze studie zich specifiek richt op fossiele-brandstofproducenten. Bedrijven als Exxonmobil, Shell, BP en Chevron behoren tot de grootste vervuilers die in het rapport worden genoemd.

Transparantie

CDP wil met haar rapport zowel de transparantie verbeteren in de fossiele-brandstofsector als investeerders duidelijk maken welke uitstootcijfers verband houden met hun aandelen in de sector.

Een vijfde van de wereldwijde koolstofemissie in industrie wordt gesubsidieerd door publieke investeringen, luidt het verder in het rapport. "Dat geeft investeerders een grote verantwoordelijkheid om belang te hechten aan klimaatrisico's wanneer ze in aanraking komen met grote vervuilers", stelt Faria.