Direct naar artikelinhoud
Video

Journalist maakt pijnlijke analyse van gedrag Trump op G20: "Een ongemakkelijk, eenzaam, vreemd figuur"

Journalist maakt pijnlijke analyse van gedrag Trump op G20: "Een ongemakkelijk, eenzaam, vreemd figuur"
Beeld Twitter @InsidersABC

Chris Uhlmann, een doorgewinterd politiek journalist voor de Australische openbare omroep ABC, heeft een weinig flatterende analyse gemaakt van het gedrag van Donald Trump op de voorbije G20-top. Hij noemde de Amerikaanse president "geïsoleerd" en "zonder vrienden". Uhlmann vreest dat de VS onder Trump hun machtspositie op wereldvlak zullen verliezen aan landen als China en Rusland. "En dat vormt de grootste bedreiging voor de Westerse waarden," zo klinkt het.

Uhlmann sprak gisteren tijdens het politieke tv-programma 'Insiders' vanuit Hamburg, waar hij verslag uitbracht over de G20-conferentie. Volgens de man heeft Trump "noch de interesse, noch de vaardigheden om de wereld te leiden". Zijn analyse ging ondertussen de hele wereld rond en trok zelfs de aandacht in Washington.  

"Hij (Trump) heeft een bijzondere set vaardigheden: hij heeft een probleem in westerse democratieën aangeduid, maar hij heeft er geen oplossing voor en lijkt van plan te zijn om het uit te buiten," zo begint Uhlmann.

G19 + 1

De journalist ziet in de G20 ook een gemiste kans voor Trump. Sinds de Amerikaanse president recent besloot om de VS terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs, gaat het immers om een G19 + 1, zegt hij.

Een "behendige" president zou volgens Uhlmann een onderwerp gevonden hebben om iedereen weer samen te brengen. "En hij had het perfecte onderwerp: de rakettesten van Noord-Korea," merkt hij op. Maar de toespraak waarin Trump de rakettest zou veroordelen en meteen ook druk zou zetten op China en Rusland, kwam er niet. "Andere leiders verwachten het, ze waren bereid om het te steunen, maar het kwam er nooit."

Celebrity-status

Volgens Uhlmann mogen we overigens alle hoop opbergen dat de voorgekauwde toespraken van Trump ook effectief weergeven wat hij denkt. "Het is de spontane Trump die echt is: een man die zijn gal spuwt in 140 tekens, die zijn kostbare dagen als president verspilt aan een oorlog met westerse instellingen zoals de rechterlijke macht, onafhankelijke overheidsinstellingen en de vrije pers."

"Hij was een ongemakkelijk, eenzaam, vreemd figuur tijdens deze bijeenkomst en je kreeg een duidelijk gevoel dat sommige leiders hem probeerden te mijden," gaat hij verder. "Trump is een man die hongerig is naar macht omdat het zijn celebrity-status opboent. Voortdurend praten en het onderwerp zijn van gesprek is al wat telt... En er wordt geen waarde gehecht aan de betekenis van woorden, dus wat de ene dag gezegd wordt, kan de volgende dag weer van tafel geveegd worden."

"Trump is een man die hongerig is naar macht omdat het zijn celebrity-status opboent."
Chris Uhlmann

Verval van Amerika

Uhlmann ziet de toekomst van de wereld onder Donald Trump weinig rooskleurig in. "Donald Trump heeft het verval van de Verenigde Staten als wereldleider in versnelling gebracht. Hij is erin geslaagd zijn land te isoleren, zijn bondgenoten te verwarren, zich van hen te vervreemden en [de macht van] Amerika te doen afnemen. Hij zal die macht geven aan China en Rusland, twee autoritaire staten die erg verschillende regels zullen creëren voor de 21ste eeuw. Sommigen zullen blij zijn om het verval van Amerika, maar ik denk dat we het zullen missen wanneer het er niet meer is - en dat vormt de grootste bedreiging voor de westerse waarden - die hij (Trump) naar eigen zeggen zo erg koestert."

Chris Uhlmann is politiek redacteur bij ABC sinds 2015. In 2008 kreeg hij een Walkley-award, de hoogste journalistieke onderscheiding in Australië.

"Donald Trump heeft het verval van de Verenigde Staten als wereldleider in versnelling gebracht."
Chris Uhlmann

Twitter bericht wordt geladen...