"Superhenge" stelt archeologen voor een raadsel

Opgravingen op de site van Durrington Walls vlak bij Stonehenge in Engeland hebben meer vragen dan antwoorden opgeleverd. De zogenoemde "Superhenge" blijkt geen stenen te bevatten, maar wel putten waar ooit houten palen in staken.

Het was groot nieuws eind vorig jaar: archeologen van het Stonehenge Hidden Landscapes Project hadden aanwijzingen dat onder de aarden wallen van Durrington Walls vlak bij Stonehenge meer dan negentig menhirs schuilgingen. Tot die eerste conclusie kwamen ze nadat radaronderzoek op "anomalieën" in de bodem van de zogenoemde "Superhenge" had gewezen.

Die stenen zouden zowat 4.500 jaar geleden rechtop hebben gestaan en samen een religieus monument hebben gevormd. Later zouden ze zijn omgeduwd of omgevallen. Door de eeuwen heen raakten ze met aarde bedekt waardoor de huidige Durrington Walls ontstonden, zo meenden de archeologen.

Meer vragen dan antwoorden

Recente opgravingen hebben deze theorie naar de prullenmand verwezen. Archeologen hebben twee van deze "anomalieën" opgegraven, maar troffen helemaal geen menhirs aan. Wel vonden ze putten waarin ooit grote houten palen hebben gestaan. Die zijn later verticaal uit de grond getrokken waarna de putten met allerlei puin zijn opgevuld. Waarom dit is gebeurd, is onduidelijk.

Archeologen zijn nu van plan de inhoud van de putten nader te analyseren. Voorlopig blijven ze met veel vragen achter. Is de cirkel in hout ooit voltooid of is het project halverwege afgebroken? Hoe is de prehistorische mens erin geslaagd de houten palen verticaal uit de bodem te trekken? Wanneer is dat gebeurd? Wat is nadien met de palen gebeurd? Wordt vervolgd.

Meest gelezen