Daarom zegt Suikerrock niks over geplande extra veiligheidsmaatregelen

© vrs

© vrs

© vrs

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zeker tweehonderd mensen waken over de veiligheid van meer dan 100.000 festivalgangers tijdens Suikerrock. “Het is een geoliede machine maar we laten niets aan het toeval over. Volgende week is er weer een veiligheidsoverleg”, zegt de burgemeester.

Raf Vanmechelen

Meer dan 100.000 bezoekers zakken op 28, 29 en 30 juli weer af naar Tienen voor het driedaagse stadsfestival Suikerrock en met de terreurdreiging in het achterhoofd zijn er ook dit jaar weer heel wat extra maatregelen. “Ook vorig jaar was die dreiging er al”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Maar toch schaven we constant bij waar het nog beter kan. Er zijn nog extra en nieuwe maatregelen maar die communiceren we niet. We willen mensen met verkeerde gedachten niet op ideeën brengen.”

Volgende week is er weer een overleg met alle betrokken diensten. “We zitten samen met de organisatie, de brandweer, de lokale en federale politie, de medische diensten en het Rode Kruis”, zegt Partyka. “Daar wordt alles nog eens overlopen. Ook alle mogelijk risico's en scenario's passeren de revue. Ondertussen heeft Tienen heel wat ervaring maar niets is vanzelfsprekend.”

Wordt de stad eind deze maand hermetisch afgesloten? “Het moet een gezellig stadsfestival blijven en in een stad zit je natuurlijk ook met bewoners die aan hun huizen moeten raken. Er zijn heel wat maatregelen die de doorsnee festivalganger niet meteen zal opmerken, maar er zullen ook doorgedreven controles van rugzakken en tassen zijn. We raden iedereen aan om er geen mee te brengen trouwens”, zegt Walter Kestens, voorzitter van Suikerrock.

In totaal zijn er, naast honderden vrijwilligers, zo'n tweehonderd mensen bezig met veiligheid op het festival. Behalve de hulpdiensten, het medische team RED en zo'n zeventigtal mensen van dee organisatie, zet de organisatie ook nog een securityfirma in. Zij waken vooral over het materiaal en de artiesten. Een veiligheidslokaal in de lokalen van de muziekacademie wordt bemand door de organisatie van Suikerrock, de brandweer, de dringende geneeskundige hulpverlening en de politie, en is uitgerust met alle nodige communicatiemiddelen.

Vrijwilligers

Op sociale media vraagt de organisatie nog steeds naar nieuwe vrijwilligers. Of er dan een tekort aan krachten is? “Helemaal niet”, zegt Kestens. “Maar als je wil blijven vernieuwen en scoren moet ook een team verjongen. De werking rond vrijwiligers is er het hele jaar door, dat proces stopt nooit.”

Kaartenverkoop

Het festival is nog niet uitverkocht maar de kaartenverkoop loopt volgens de voorzitter als een trein. “Traditioneel worden er heel wat tickets verkocht in de laatste weken. Het loopt nu al uitstekend en wie er nog wil bij zijn zal zich toch moeten haasten.”

Info: www.suikerrock.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen