Na tien jaar komt een einde aan burgemeestersoap: faciliteitengemeente heeft ‘echte’ burgemeester

© ssj

Na meer dan tien jaar heeft faciliteitengemeente Linkebeek dan toch haar echte, Franstalige burgemeester. Vlaams minister Homans heeft immers beslist om schepen Valérie Geeurickx te benoemen.

Jelle Schepers

Meer dan een decennium heeft faciliteitengemeente Linkebeek het zonder een ‘echte’ benoemde Franstalige burgemeester moeten stellen. Daar komt deze week verandering in, wanneer schepen Valérie Geeurickx (LB) de eed zal afleggen bij provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft Geeurickx benoemd.

Zestig dagen tijd had Homans om zich uit te spreken over die benoeming van Geeurickx, die op de gemeenteraad in mei als aangewezen burgemeester werd voorgedragen door de Franstalige meerderheid. Nog deze week is ze echt burgemeester, wat meteen betekent dat Linkebeek een derde schepen kan aanstellen. Dat wordt Pasquale Nardone (LB) die tijdens de gemeenteraad woensdag de eed zal afleggen.

Schending taalwetten

Zo komt er een einde aan een jarenlange soap rond de benoeming van een burgemeester in Linkebeek. De Franstalige meerderheid droeg Damien Thiéry na de lokale verkiezingen van 2006 een eerste keer voor als burgemeester, maar hij werd door toenmalig Vlaams minister Marino Keulen (Open VLD) niet benoemd wegens overtreding van de taalwetgeving bij het versturen van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Thiéry tot driemaal toe voorgedragen, maar de bevoegde Vlaamse minister weigerde telkens zijn benoeming. Thiéry ging telkens weer tevergeefs in beroep tegen die beslissing bij de Raad van State.

© ssj

Intussen benoemde minister Homans in september 2015 Eric De Bruycker van de Vlaamse oppositie ProLink tot burgemeester, waarna de Franstalige raadsleden collectief opstapten met nieuwe verkiezingen tot gevolg. Thiéry werd opnieuw voorgedragen als burgemeester, maar de Raad van State verwierp begin dit jaar opnieuw het beroep tegen de niet-benoeming. De Franstalige meerderheid trad toen met Thiéry’s partijgenoot Yves Ghequière naar voor als burgemeester, maar Homans weigerde ook zijn benoeming wegens inbreuken op de taalwetgeving.

Geen bezwaren

Het onderzoek naar schepen ­Geeurickx leverde geen bezwarende elementen op. “Minister Homans moet erop toezien dat de wetten en de taalwetten in het bijzonder, gerespecteerd worden. De twee kandidaten uit het verleden bleken die taalwetten niet te respecteren. Bij mevrouw Geeurick is dat wel het geval.”, zegt Toon De Bock, woordvoerder van minister Homans. “Uiteraard gaan wij er wel op toezien dat de taalwetten blijvend gerespecteerd worden.”

In een reactie tegenover het persagentschap Belga spreekt Damien Thiéry van een overwinning. “Door de benoeming van Geeurickx als burgemeester kunnen wij eindelijk een derde schepen benoemen en zijn we voltallig. Het college van Linkebeek bestaat na het verdwijnen van De Bruycker opnieuw volledig uit leden van de Franstalige meerderheid die de bevolking heeft gekozen. Binnen de Franstalige meerderheid blijft in de praktijk echter alles hetzelfde als voorheen. Ik behoud de leiding van onze fractie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen