Direct naar artikelinhoud

Werkt Noord-Korea aan kernwapen? Klein detail in nieuwe raket wijst op groot gevaar

Werkt Noord-Korea aan kernwapen? Klein detail in nieuwe raket wijst op groot gevaar
Beeld AP/EPA

Noord-Korea test raketten aan de lopende band. Vorige week nog testte het Noord-Koreaanse leger een nieuwe raket die ooit het Amerikaanse vasteland zou kunnen bereiken. Maar één klein detail op de beelden van de test baart experts zorgen. Werkt Noord-Korea aan een kernkop?

Noord-Korea testte vorige week de Hwasong-14. Geen groot nieuws op zich, want het land test continu nieuwe raketten. Maar in tegenstelling tot alle vorige raketten, was de Hwasong-14 voorzien van een 'sluier', een holle neus. Doorgaans wordt in een sluier een kernkop geïnstalleerd.

David Schmerler van het onderzoeksinstituut James Martin Center for Nonproliferation Studies vertelt aan Business Insider dat holle neuzen worden gebruikt om kernkoppen op een raket te monteren. Noord-Korea staat technologisch nog niet ver genoeg om kernkoppen te maken die klein genoeg zijn om in één raket te stoppen, dus veel reden tot paniek is er nog niet. Maar dankzij de nieuwe neus wordt het wel veel moeilijker om de raket uit de lucht te schieten.

Noord-Korea schoot vorige week een nieuwe raket in de lucht.Beeld afp

Ballonnen

Dankzij de sluier kunnen de Noord-Koreanen tientallen ballonnen in de neus monteren. Als de kop van de raket loskomt, dan blazen de ballonnen zich op. Mocht Noord-Korea ooit een kernkop klaar hebben, dan zou het de bom aan één van de ballonnen kunnen bevestigen. Mocht de raket dan ooit worden neergehaald, dan zouden radars tientallen ballonnen registreren. Maar aan slechts één ballon hangt dan de kernkop.

Experts vergelijken een raket uit de lucht schieten vaak met een vliegende kogel raken met een andere kogel. Door de ballonnentechniek zijn er plots tientallen kogels, waarvan de meeste losse flodders zijn.

Volgens Schmerler zijn er nog geen aanwijzingen dat Noord-Korea in een ver stadium zit van de ontwikkeling van een kernkop. Maar de holle neus van de nieuwe raket is wel verontrustend.

Leider Kim Jong-un knuffelt een van zijn stafleden na de geslaagde rakettest.Beeld reuters
Ballonnen
Beeld reuters