“Vlaamse Feestdag zonder vraag om staatshervorming is als mosselen zonder frieten”

© © Alexander Meeus

De belangrijkste politici van het land komen op de Vlaamse Feestdag samen in het Brussels stadhuis om er te luisteren naar toespraken en muziek van Jan De Wilde. In de wandelgangen is er vandaag maar één echt gespreksonderwerp: de nieuwe staatshervorming waar Geert Bourgeois maandag voor pleitte. PS-voorzitter Paul Magnette is geen vragende partij en lacht het onderwerp een beetje weg. “Een Vlaamse Feestdag zonder vraag om een staatshervorming, dat is zoals mosselen zonder frieten of een café zonder bier.”

Guy Stevens

De eerste 11 juli-toespraak was er één van Brussels schepen Els Ampe (Open VLD). Zij deed een oproep aan haar collega-politici: doe niet alsof normvervaging enkel het probleem is van de buren, ga zelf voor de spiegel staan en begin aan een nieuw hoofdstuk in de (Brusselse) politiek. Vlamingen moeten ook niet weglopen van Brussel of elkaar verwijten naar het hoofd slingeren. “Het heeft geen zin andere Vlamingen als slechte Vlamingen aan te wijzen. Anno 2017 staan we verder dan dat. Onze slachtofferrol is uitgespeeld”.

© Bart Dewaele

In haar toespraak kon Ampe natuurlijk moeilijk zwijgen over de turbulentie die het Brusselse stadhuis de voorbije weken gekend heeft. Volgens Ampe is het tijd om “orde op zaken te zetten” en voor een grondige “mandatenopkuis”.

De Open VLD-politica doet daarbij een oproep aan iedereen om zelf voor de spiegel te gaan staan. “Het is makkelijk te doen alsof normvervaging het probleem is van de buren”, aldus Ampe.

De Vlamingen moeten in Brussel ook stoppen om elkaar voor slechte Vlamingen te verslijten. Dat heeft volgens Ampe geen enkele zin. “Het is tijd om te tonen dat we goed in ons vel zitten. Tijd om ongegeneerd Nederlands te spreken in Brussel, niet zozeer als politiek statement maar omdat het Nederlands zo’n prachtige taal is waarvan we allen houden”.

Peumans

© BELGA

Daarna nam parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) aan het woord. Moraal van zijn verhaal: Vlaanderen moet een eigen diplomatiek apparaat uitbouwen en een zelfstandige buitenlandse politiek ontwikkelen. Vlaanderen zou de Brexit-onderhandelingen bijvoorbeeld niet mogen overlaten aan de federale instanties. Het moet daarin zelf het voortouw moeten nemen en het voorzitterschap opeisen.

In zijn toespraak schetst Peumans de rol van Vlaanderen als regio in een veranderende Europese Unie. De parlementsvoorzitter herhaalt daarbij zijn pleidooi voor een “sterke, autonome, Vlaamse diplomatie”.

Volgens Peumans bestaat er in het buitenland nog al te vaak het foute beeld van België als een Franstalig land. Dat de Belgische voetbalbond net een voorzitter heeft gekregen die “Nederlands-onkundig” is, kan voor Peumans niet door de beugel.

“Op internationale voetbalvergaderingen zullen zes en half miljoen Vlamingen op eentalig Franse wijze vertegenwoordigd worden. Dat is een schabouwelijke kaakslag voor de meerderheid van de bevolking in dit land”, aldus Peumans.

Peumans gaat nog een stapje verder. Hij wil niet enkel een Vlaams diplomatiek corps en een Vlaams ministerie van Buitenlandse Zaken, Vlaanderen zou een “zelfstandige Vlaamse buitenlandse politiek met eigen onderhandelaars” moeten ontwikkelen.

Zo zou Vlaanderen in de brexit-gesprekken niet afhankelijk mogen zijn van de federale onderhandelaars. “Groot-Brittannië is voor Vlaanderen een veel te belangrijke partner om deze gesprekken exclusief over te laten aan federale instanties”.

Omdat Vlaanderen zo’n zwaar aandeel heeft in de Belgische export, zou het voor Peumans logisch zijn dat Vlaanderen ook een groter gewicht krijgt in de onderhandelingen over de handelsakkoorden met Groot-Brittannië. “Inclusief het voorzitterschap”, klonk het.

“De Brexit is een ideale gelegenheid voor de verdere ontwikkeling van zelfstandige Vlaamse buitenlandse politiek met eigen onderhandelaars”, aldus nog Peumans.

Staatshervorming

Het gespreksonderwerp van de dag is de toespraak die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maandagavond hield. Hij pleitte er voor een nieuwe staatshervorming om Vlaanderen op die manier nog sterker te maken.

Ook PS-voorzitter Paul Magnette zakte naar Brussel af. Hij liet voor de camera van Villa Politica verstaan dat hij geen voorstander is van een zevende staatshervorming. “Ik denk dat we binnen de huidige staatshervorming genoeg werk kunnen doen”, aldus Magnette. “Maar ik begrijp dat het weer gevraagd wordt. Een Vlaamse Feestdag zonder een vraag om een staatshervorming, dat zou zijn als mosselen zonder friet of een café zonder bier.”

Dat de prominenten uit onze politiek samenkomen in het Brussels stadhuis vond Magnette wat ongemakkelijk. De burgemeester daar was tot voor kort zijn partijgenoot Yvan Mayeur, die moest opstappen na een schandaal rond mysterieuze zitpenningen bij SamuSocial. “Die persoon hoort niet meer bij onze partij”, aldus Magnette. “Maar we betreuren erg dat het gebeurd is en dat we niet sneller en beter gereageerd hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen