© Photo News

Opgelet: belastingaangifte via Tax-on-web moet donderdag binnen zijn of u riskeert meer dan boete

Tot nu toe hebben 10 tot 12 procent meer mensen hun belastingaangifte via Tax-on-web ingediend in vergelijking met vorig jaar. Wie dat nog niet deed, heeft nog uiterlijk tot 13 juli om middernacht de tijd. Bent u te laat, dan riskeert u een boete of zelfs meer.

tg

Tot op vandaag om 14 u. zijn er 1.398.617 burgers die hun aangifte via Tax-on-web hebben ingediend, tegenover 1.231.959 in 2016 (+ 13,5 %),. 845.518 aangiften werden ingevuld door ambtenaren voor belastingplichtigen die hen dat vroegen, tegenover 872.981 verleden jaar (- 3,1 %). Het aantal aangiften dat door mandatarissen (boekhouder) is ingediend (tijd tot 26 oktober) bedraagt nu al 175.243 tegenover 174.749 in 2016 (+ 0,3 %).

De deadline nadert nu snel. “Vrijdag 14 juli om 00.01 uur bent u te laat. U heeft dan 2,5 maand de tijd gehad om uw aangifte te doen want Tax-on-web staat sinds 26 april online”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. Mensen die met het excuus afkomen dat ze niet ingelogd geraakten of wat dan ook, hadden tijd genoeg om hun brief in te vullen, klinkt het.

Wat als u te laat indient?

Doet u helemaal niets, dan zal de fiscus u later dit jaar een herinneringsbrief sturen. U kunt dan alsnog een boekhouder inschakelen of zelf alles invullen. U riskeert dan wel een boete.

Maar als u ook dan geen stappen onderneemt, berekent de fiscus uw belasting in een “aanslag van ambtswege”. En dat zal in geen geval voordelig zijn omdat hij geen rekening houdt met zaken die in uw voordeel spelen. U riskeert dus meer te moeten betalen. Of minder terug te krijgen.

In dit geval bepaalt de fiscus immers zelf uw belastbaar inkom. Hij gaat daarbij af op de beschikbare gegevens, en van fiscaal optimaliseren zal geen sprake zijn. Kloppen deze gegevens volgens u niet, dan moet u zelf het tegendeel bewijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER