© BELGA

Nieuwe wet breidt arsenaal Staatsveiligheid uit

De nieuwe wet op de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) geeft de inlichtingendiensten meer slagkracht om hun uitdagingen, in de eerste plaats de strijd tegen het terrorisme, aan te gaan. Dat toonde de Staatsveiligheid dinsdag op een persconferentie in haar gebouwen, in aanwezigheid van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Aan de hand van een fictieve case stelde de Staatsveiligheid de mogelijkheden voor van de nieuwe BIM-wet, die in mei in werking trad.

Sinds 2010 al kan de Staatsveiligheid gebruikmaken van BIM-methoden, zoals het uitvoeren van telefoontaps. Om de inviduele rechten en vrijheden te waarborgen, is er bestuurlijk toezicht van de BIM-commissie, en jurisdictioneel toezicht van het Comité I. De nieuwe wet, die dateert van 30 maart, geeft de Staatsveiligheid nu ook onder meer de mogelijkheid om BIM-methodes te gebruiken bij het detecteren en opvolgen van extremistische groeperingen en personen, waaronder religieuze en ideologische haatpredikers.

De Staatsveiligheid toonde dinsdag via een fictieve case aan hoe de nieuwe BIM-wet kan helpen om informatie in te winnen die een aanslag kan helpen voorkomen. Het ging om een zaak van extremisme, waarin twee verdachten werden gevolgd. Daarin voerden agenten van de Staatsveiligheid observaties uit onder een fictieve identiteit, vroegen ze telefoniegegevens op, tapten ze telefoons af en doorzochten ze een wagen. Uiteindelijk konden ze zo een USB-stick onderscheppen, waarop drie zelfmoordterroristen hun testament hadden geplaatst, en konden ze dus een aanslag helpen voorkomen.

“De basisinformatie blijkt zich niet altijd te situeren in de context van het terrorisme, maar zoals in het fictieve voorbeeld ook van het extremisme”, zei administrateur-generaal Jaak Raes. “In die zin staan we zeer positief tegenover de wetswijziging van 30 maart 2017 die ons meer armslag geeft voor operaties rond dat domein. Toch moeten we hieraan toevoegen dat BIM voor onze diensten slechts één middel zijn om inlichtingen te verzamelen ter ondersteuning van bronnenwerking en andere gewone methodes.”

Minister Geens maakte nog bekend dat hij afgelopen vrijdag zorgde voor een provisie van 30,8 miljoen euro binnen het terrobudget, waarvan 238.000 euro gaat naar de Staatsveiligheid voor diverse infrastructuurkosten om de 26 nieuwe personeelsleden te laten werken.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer