© BELGA

Waals auditrapport verschilt nauwelijks van dat van de onderzoekscommissie

Het strategisch, economisch en financieel auditrapport over Publifin, dat door de Waalse regering besteld werd, verschilt nauwelijks van de audit van de onderzoekscommissie. Professor Publiek Recht, Jérôme Sohier (ULB), had het dinsdag in de commissie Publifin van het Waals Parlement over “enkele minimale tegenstellingen, maar zeer veel overeenstemming”.

Het rapport van de Waalse regering, dat vorige week uitlekte, stelt dat de Luikse intercommunale een economisch succes is. Volgens sommigen waren de conclusies in tegenspraak met het rapport dat de onderzoekscommissie zelf had opgesteld. Dinsdag herhaalden de professoren die aan de Waalse audit hadden deelgenomen in de Publifin-commissie dat ze heel wat positieve punten zagen in het economisch beheer van de groep: goede cijfers, lage schuldgraad, schaalvoordelen, competenties van de leidinggevenden, ....

Omdat bepaalde commissarissen de audit van de regering te rooskleurig vonden voor bepaalde aspecten van het beleid binnen de groep, gingen de professoren ook lang in op de negatieve punten van het rapport, zoals de fiscale verliezen bij het doorstorten van dividenden naar de gemeenten, het gebrek aan onafhankelijkheid van de bestuurders, het ‘pro forma’-bestuur - sommige bestuurders beschikten over onvoldoende competenties om de draagwijdte van de beslissingen van het directiecomité in te schatten -, of het buitenspel zetten van de gemeenten bij de strategische beslissingen.

De professoren erkenden voorts dat de positie van netwerkbeheerder Resa binnen Nethys problematisch is, omdat Nethys ook aandelen bezit van energieproducenten (Elicio, EDF Luminus). Ook de belangen in buitenlandse persorganen is wettelijk “meer dan betwistbaar” in het licht van de belangen van de gemeenten, stelde een expert, die ervoor pleitte om Nethys om te vormen tot een autonoom overheidsbedrijf dat met een beheerscontract werkt.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer