© Photo News

REACTIES. Kittel vindt ritzege al “geen verrassing meer”, Belg noemt zichzelf “goed zot”

De Tour de France is nog maar tien etappes oud, maar de Duitse sprintbom van Quick-Step Marcel Kittel heeft al zijn vierde ritzege beet. “Een verrassing was het al niet meer”, aldus de van zelfvertrouwen blakende Kittel. In het strijdgewoel pakte Pieter Vanspeybrouck voor Wanty-Groupe Gobert een knappe achtste plek. “Ik heb er me wel moeten tussensmijten, je moet goed zot zijn om dat te doen”, vertelde hij achteraf voor de camera’s van Sporza.

wic, blg

“Ik kan niet geloven dat dit al mijn vierde ritzege is”, jubelde Marcel Kittel achteraf voor de camera’s van Sporza. “De ploeg heeft weer ontzettend hard gewerkt voor mij. Natuurlijk betekent het wat dat ik nu Zabel voorbijgestoken ben als Duits recordhouder met de meeste aantal ritzeges in de Tour. Dit had ik zelfs nooit verwacht. Dit is echt ongelofelijk, ik heb het gevoel dat ik in een bubbel leef.”

“Ik wist vooraf dat de laatste bocht relatief ver van de meet lag. McLay zette al heel vroeg aan dus ik dacht: mooi, dit wordt mijn lead-out. Op 220 meter van de streep heb ik versneld. Een verrassing was het al niet meer, ik voel me gewoon heel goed nu.”

Pijnlijk overlijden vertraagt nieuw contract Kittel

Patrick Lefevere mocht vanop de eerste rij meemaken hoe zijn Duitse goudhaantje al voor zijn vierde ritzege in de Tour tekende. “Dit is heel mooi voor hem. Toen hij bij zijn vorige zege het record van Zabel als Duitser met het meeste aantal ritzeges in de Tour evenaarde, stak hij al een mooie speech af en trakteerde hij op champagne voor zijn ploegmaats. Net als iedereen heb ik de indruk dat hij tien kilometer per uur sneller sprint dan de rest. Hij is zo sterk, daar is niet veel discussie mogelijk. Of het groen nu binnen is? We gaan dit dag per dag bekijken. Er zijn nog steeds valpartijen, er kunnen mensen ziek worden...”

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

“Ik zou graag willen dat Kittel bij Quick-Step blijft. Hij is tevreden over de sfeer binnen het team, zijn ploegmaats en de structuur waarin we werken. Het zal een kwestie van geld zijn. Maar om te finaliseren, moet je met twee zijn. Nu, ik verwacht wel nog iets van zijn entourage, maar spijtig genoeg is zijn schoonvader net overleden. Of dit zijn marktwaarde nog omhoog drijft? Hij is nu al duur, he. Hij heeft bonussen”, lachte Lefevere.

Zere benen voor Vanspeybrouck

Pieter Vanspeybrouck (30, Wanty-Groupe Gobert) was verrassend de eerste Belg op de achtste plaats. “Ik had hier stiekem wel gehoopt op een top tien plaats en ben content dat het gelukt is. Ik heb er me wel moeten tussensmijten, je moet goed zot zijn om dat te doen. Vier man van Quick-Step, vier van Katusha... Dat is heel moeilijk. Maar ik heb goed gekwakt en mijn plaats verdedigd zonder dat ik echt iemand gehinderd heb.” De voormalige veldrijder heeft de overstap naar sprinten in de Tour dus niet slecht verteerd. “Al doen mijn benen wel zeer”, lachte hij.

© Photo News

Gele trui Froome zit al met gedachten bij de bergen

“Vandaag was bijna een tweede rustdag”, grijnsde gele trui Chris Froome na afloop bij France Deux. “Een rustig dagje, zonder al te veel wind of stress. Deze etappe was veel minder ingewikkeld dan de vorige. Nu bekijk ik alles dag per dag, al zit ik met mijn hoofd toch al een beetje bij de Pyreneeën. Ik ken daar sommige etappes al vanbuiten.”

Vermote: “Het lijkt misschien allemaal makkelijk, maar dat is het niet”

Julien Vermote kwam juichend over de streep in Bergerac. De West-Vlaming toonde zich andermaal van goudwaarde voor zijn team en had een belangrijk aandeel in het dichten van de kloof op de koplopers. “Hier moeten we allemaal samen van genieten”, reageerde hij. “Vier overwinningen, dat is niet niks hé.”

“Het lijkt allemaal gemakkelijk te gaan, maar ik kan je verzekeren, dat is het niet. Marcel heeft hier hard voor gewerkt, maar het is ongelooflijk om hier vier overwinningen te pakken en we zijn nog maar halfweg. Dit is prachtig en we moeten dit vieren alsof het onze eerste zege is.” “Marcel koerst ongelooflijk relaxed, zodra je die eerste zege pakt, gaat het allemaal wat gemakkelijker, valt de stress weg en hij zit in de vorm van zijn leven. Ook al had hij vandaag niet gewonnen, dan was dat niet eens een schande geweest, vergeet niet, we hadden al drie overwinningen ‘in the pocket’.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer